Artikeln publicerad: 091202
Framgångsrik lagring av ost 155 m under jord i Sala Silvergruva



För snart ett år sedan påbörjades ett spännande samarbete mellan Wernergårdens mejeri i Karbenning och Sala Silvergruva. Wernergårdens mejeri lade ned ett antal ostar på prov i en av de slingrande gruvorterna nere på 155 m nivån och resultatet visade sig bli mycket bra. Den fuktiga och mörka gruvmiljön är perfekt men kylan gör att osten behöver lagras relativt lång tid, ca 8 månader. ”Gruvosten” är en hårdpressad ost med god sälta. Receptet är en variant av den schweiziska Gruyèreosten

Wernergårdens mejeri är ett litet gårdsmejeri i Bergslagen och drivs av Birgit & Bengt Werner. De har uteslutande fjällkor, en ras som idag är utrotningshotad men de ger en fantastisk fin mjölk som passar väldigt bra för just ostproduktion.

Birgit & Bengt Werner startade gårdsmejeriet i Karbenning 2005. De hade en intensiv längtan att kunna utnyttja gårdens egna resurser och förädla den fina mjölken av gårdens fjällkor. Att hålla en del av landskapet öppet samt att kunna producera goda ostar med hjälp av utrotningshotade kor gör inte saken sämre.

”Andra viktiga drivkrafter finns i glädjen att kunna erbjuda produkter som är producerade på nära håll samt att våra kunder erbjuds nära kontakt med våra djur. För vår del är det spännande och stimulerande att få möjlighet till direktkontakt med våra kunder”, säger Bengt Werner.

Wernergårdens mejeri kommer även arrangera ostprovningar under jord där bland annat ”Gruvosten” ingår. Provningarna äger rum i en varm sal på 155 m nivån i Sala Silvergruva och gästerna får även möjlighet att besöka platsen där ostarna lagras.

”Sala Silvergruva är så mycket mer än bara historiska visningar i en fantastisk kulturmiljö. Vi kan idag erbjuda upplevelser inom musik, mat och äventyr. I vår strävan att stimulera fler sinnen passar ostprovning under jord in väldigt bra”, säger Johan Björkman, VD för Sala Silvergruva.

”Att osten dessutom är lagrad i vår ”egen” gruva gör det extra spännande och intressant”, fortsätter han.

Pressmeddelande från: Sala Silvergruva