Artikeln publicerad: 091202
Nya Energikalkylen ger hjälp att spara energi i hemmet

Igår lanserade Energimyndigheten en helt ny version av webbverktyget Energikalkylen, som kan hjälpa privatpersoner att sänka sin energianvändning hemma i villan eller lägenheten.

Energimyndigheten tog över detta energiberäkningsprogram från Konsumentverket förra året, och har utvecklat en helt ny version. Tidigare har Energikalkylen främst vänt sig till småhusägare. Nu blir kalkylen intressant även för dem som bor i lägenhet.

– Hushållen svarar för en stor del av energianvändningen och för att minska klimatpåverkan är det viktigt att allt fler ser över sin uppvärmning och elanvändning. Den nya Energikalkylen visar hur mycket hushållets utgifter, energianvändning och koldioxidutsläpp minskar av de åtgärder som väljs. Bor du i småhus får du också en jämförelse med energianvändningen i ett motsvarande hus, säger Magnus Sjöström, som arbetat med utvecklingen av Energikalkylen.

En unik undersökning som Energimyndigheten har gjort i 400 hushåll ligger till grund för en del av beräkningarna i Energikalkylen. Den visar att kyl/frys och belysning ofta är de största energislukarna i hushållen, men el till underhållningselektronik som tv-apparater, tv-spel och datorer ökar nu snabbt.

– Nya Energikalkylen föreslår konkreta åtgärder som visar att även små insatser kan ge minskad energianvändning och därmed mer pengar i plånboken. Det kan till exempel handla om att se över ovanan att alltid ha datorer och TV-apparater på i standby-läge, säger Elisabeth Linder, projektledare.

Energikalkylen har i dagsläget mer än 10 000 användare per månad. Nu hoppas Energimyndigheten att ännu fler ska hitta fram till den nya och förbättrade kalkylen. Användaren får också kontaktuppgifter till sin kommunala energi- och klimatrådgivare, som man kan kontakta kostnadsfritt om man vill diskutera sin energianvändning mer grundligt.

Läs mer om energikalkylen

Pressmeddelande från: Statens energimyndighet