Artikeln publicerad: 091201
Ska julen sluta med en renolycka?



I december åker många till norra Sverige för att uppleva riktig vit jul. För allt för många trafikanter slutar jul-/hemresan med en hemsk upplevelse på vägen. Därför ger Älgskadefondsföreningen och Polisen nu tips inför resan.

Många människor väljer att resa upp till norra Sverige under december månad för att fira en snörik jul. Tyvärr sammanfaller denna ökning av trafik med att renarna söker sig till öppna platser och vägområden på grund av det tjocka snötäcket, isen som bildas på renbetena. Resultatet blir att antalet jul-/hemresor, som slutar med en tragisk renolycka på en kall vinterväg, ökar explosionsartat under december månad.
- Många trafikanter är inte medvetna om den höjda risken för renolyckor under vintermånaderna, säger Lars Lundman vid Polismyndigheten i Norrbotten

Förra året under december månad inträffade 303 renolyckor i Jämtlands län, Västerbottens län och Norrbottens län, vilket är cirka 10 olyckor per dag. Ofta kan du som trafikant med ganska enkla medel minska risken för att bli inblandad i en renolycka. Älgskadefondsföreningen tillsammans med Polisen ger följande fem tips inför julresan:

  • Renskötarna varnar ofta för renar vid vägen med hjälp av svarta påsar som knyts fast vid sidan av vägen. Då ska du vara särskilt uppmärksam
  • Håll en sådan hastighet att du har kontroll över fordonet även i överraskande situationer.
  • Var observant på områdena vid vägarna och håll utkik efter synliga spår. Spåren är den bästa varningen för renar som eventuellt finns intill vägen.
  • Använd helljus redan i skymningen – ögon som glänser i skenet är en bra varning.
  • Se särskilt upp för kurvor och sänkor, där renar plötsligt kan uppenbara sig framför bilen.

Pressmeddelande från: Älgskadefondsföreningen