Artikeln publicerad: 091021
Förslag om fjärde steg i jobbskatteavdraget överlämnat till riksdagen



Som aviserades i budgetpropositionen för 2010 föreslår regeringen ett fjärde steg i jobbskatteavdraget riktat till låg- och medelinkomsttagare. Förslaget, som innebär att jobbskatteavdraget förstärks med 10 miljarder kronor, har i dag lämnats i en proposition till riksdagen. Skatten på arbetsinkomster sänks därmed ytterligare.

En förstärkning av jobbskatteavdraget gör att hushållen får mer pengar över i plånboken och därmed kan öka sin konsumtion av varor och tjänster. På så sätt dämpar jobbskatteavdraget fallet i sysselsättningen i den nuvarande lågkonjunkturen. Dessutom blir det mer lönsamt att arbeta, vilket medför att fler människor förblir aktiva på arbetsmarknaden. Då minskar risken att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå.

En förstärkning av jobbskatteavdraget bidrar därmed till en högre sysselsättning och ett minskat utanförskap inte bara 2010 utan även på lång sikt, då drivkrafterna till arbete förstärks.

Det fjärde steget i jobbskatteavdraget innebär att jobbskatteavdraget höjs för dem som inte har fyllt 65 år och som har arbetsinkomster som överstiger cirka 38 600 kronor per år. För de allra flesta löntagare innebär förstärkningen av jobbskatteavdraget att de får mellan 200 och 250 kronor mer kvar i plånboken varje månad.

Det förstärkta jobbskatteavdraget föreslås träda i kraft den 1 januari 2010.

Pressmeddelande från: Finansdepartementet