Artikeln publicerad: 090930
Vi lägger mer pengar på fritid än mat

Fördelningen mellan olika typer av utgifter har förändrats mycket de senaste 30 åren. Vi lägger mer pengar på boende, transporter samt fritid och kultur medan utgifterna för livsmedel, alkohol och tobak har minskat. Det visar uppgifter som presenteras i senaste numret av tidskriften Välfärd.

Både hushållens inkomster och utgifter har stigit avsevärt de senaste 30 åren. De genomsnittliga utgifterna har ökat från 216 000 kronor till 291 000 sedan 1978. Det är en ökning med 35 procent, med hänsyn tagen till inflationen.

Vi lägger mer pengar på boende, transporter och fritid medan livsmedlens andel av de totala utgifterna har minskat kraftig. Data visar att över 30 procent av våra utgifter för 50 år sedan gick till mat. Förra året var samma andel 13 procent.

Boendets andel av utgifterna var som högst i mitten av 1990-talet. Då gick 30 procent av våra utgifter till boende. År 2008 var andelen nere i 25 procent. Utgifterna för fritid och kultur har successivt ökat från knappt 15 procent 1978 till närmare 20 procent idag.

Utgifternas storlek och fördelningen mellan utgiftsposterna skiljer sig mycket mellan olika typer av familjer. Boende är den största utgiften för alla, men sammanboende med barn är den hushållstyp som har högs andel transportkostnader.

Pressmeddelande från: Statistiska Centralbyrån