Artikeln publicerad: 090930
Fler kan lägga till nya förnamn efter dom

Regeringsrätten har i en dom konstaterat att en person har rätt att ta sig ett förnamn som traditionellt förknippas med det motsatta könet. Klarläggandet välkomnas av Skatteverket som nu kommer att börja godkänna tillägg av förnamn som tidigare avslogs.
- Förändringen innebär att en vuxen man eller kvinna nu enkelt kan lägga till ett förnam som tidigare förknippats med det motsatta könet, det säger Lars Tegenfeldt, rättslig expert på Skatteverket.

Skatteverket överklagade två tidigare domar i Kammarrätten där vuxna personer fick rätt att lägga till ett förnamn som traditionellt har burits av en person av motsatt kön. Syftet med att överklaga domarna till Regeringsrätten var att få fram en långsiktig och hållbar tolkning av namnlagen.

Skatteverket ser förändringen av tolkningen av namnlagen som en anpassning till dagens samhälle. En anpassning som kommer underlätta för många personer.

- Det gäller bland annat transpersoners rätt att själva definiera sin könsidentitet med hjälp av ett förnamn, säger Lars Tegenfeldt.

Skatteverket är den myndighet som tar emot och godkänner förnamnsanmälningar. Oklarheter om vilka förnamn som godkänns för män respektive kvinnor har påverkat ett stort antal ärenden varje år.

Regeringsrätten avkunnade även dom i två andra ärenden som rör namnlagen. Ett av fallen rör ett föräldrapar som vill namnge sitt barn med en bokstav. Det andra fallet rör en kvinna som vill ändra sitt namn till endast initialer.

Den nya tillämpningen av namnlagen med anledning av Regeringsrättens domar träder i kraft med omedelbar verkan.

Pressmeddelande från: Skatteverket