Artikeln publicerad: 090930
Vildsvinsjakten ställer nya krav på jägarna



Torsdag den första oktober börjar jaktsäsongen på allvar. Då får jägarna börja jaga rådjur, vildsvin och hjort med hund. Helst ska jägarna skjuta fler vildsvin. Jakten efter vildsvin med hund är en relativt ny jaktform i Sverige eftersom vildsvinsstammen ökar kraftigt. År 2000 sköts cirka 5000 vildsvin i landet medan vi denna jaktsäsong kommer att skjuta mer än 40000 vildsvin.

Vildsvinen förökar sig snabbt säger Göran Bergqvist, klövviltkonsulent på Svenska Jägareförbundet. Redan innan årets föryngring (födslar) räknade vi med att det fanns över 100000 vildsvin i landet och då räcker inte ens en avskjutning på 40000 djur för att hejda stammens tillväxt. - Vi vill uppmana jägarna att skjuta så många vildsvin som möjligt, särskilt i områden där vildsvinen orsakar skador i jordbruket och givetvis med sedvanliga etiska och jägarmässiga hänsyn, tillägger Göran. Detta kräver bra jakthundar avsedda för vildsvinsjakt.

Vildsvinsjakt med hund ställer helt nya krav på både jägare och deras hundar. - Vildsvinen är ett flocklevande vilt som kan vara farligt för hunden och dessutom kan vildsvinen ha kultingar årets alla månader som hundarna inte får skada, säger Daniel Ligné, biträdande riksjaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet. Att avla fram lämpliga vildsvinshundar kan ta flera generationer men för att hjälpa jägarna på traven har Svenska Kennelklubben tillsammans med Svenska Jägareförbundet tagit fram nya jaktprov för vildsvinshundar. Därutöver erbjuds jägarna att testa hundars lämplighet på vildsvin i hägn under kontrollerade former och kunnig ledning. En vildsvinshund kan vara olämplig på två sätt, antingen är den för tuff och riskerar att skada både vildsvinet och sig själv, eller så är den för feg och vågar helt enkelt inte jaga vildsvin. Det senare är betydligt vanligare och de flesta jakthundar väljer hellre att jaga rådjur eller älgar om de får välja, tilläggerDaniel Ligné.

Idag finns vildsvin från Skåne till norr om Dalälven.

Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet