Artikeln publicerad: 090928
Hastighetstavla med ljud ska skydda Skanskas vägarbetare

En digital hastighetstavla med ljud- och ljussignaler i syfte att sänka hastigheterna vid vägarbeten, minska risken för olyckor och därmed öka säkerheten för vägarbetare har tagits fram av Skanska.

Tavlan är monterad på en asfaltläggare vid ett förstärkningsarbete på väg 154 vid Älvsered mellan Falkenberg och Svenljunga den här veckan.

Allt för många bilister visar ingen hänsyn vid vägarbeten utan kör alldeles för fort. En hastighetstavla med rekommenderad hastighet varnar bilisten. Men när bilisterna inte följer hastighetsbegränsningen finns det inget som varnar vägarbetarna, som ofta arbetar med ryggen mot trafiken.

- Vi har därför utvecklat hastighetstavlan till att också ge en ljudsignal för att varna vägarbetarna, säger Krister Persson, kvalitetschef Skanska.

Den här veckan pågår också en så kallad tillbudsvecka på Skanskas olika projekt i västra Sverige. Det innebär att samtliga händelser som skulle ha kunnat leda till en olycka noteras. När veckan är slut går man igenom alla tillbud med medarbetarna för att ta lärdom och öka säkerheten.

- Vi har fokus på arbetsmiljön och syftet med vårt säkerhetsarbete är att hela tiden förbättra arbetsmiljön på våra arbetsplatser, förebygga olyckor och bidra till att uppnå Skanskas vision om skadefria arbetsplatser med målet om noll arbetsplatsolyckor, säger Krister Persson.

Den utvecklade hastighetstavlan är framtagen i samarbete med Amparo Solutions. Den noterar även vilken hastighet den förbipasserande trafiken håller.

Pressmeddelande från: Skanska AB