Artikeln publicerad: 090926
Vinterkräksjukan föräldrars största oro

21 procent av de svenska föräldrarna oroar sig i hög eller mycket hög grad över att deras barn ska drabbas av vinterkräksjukan, enligt en undersökning från Trygg-Hansa. Men generellt sett oroar sig inte föräldrarna nämnvärt över olika barnsjukdomar.

Sommaren är slut och snart konfronteras vi svenskar med höstens smittor och sjukdomar igen. Trygg-Hansas undersökning om olika barnsjukdomar visar att föräldrar främst oroar sig över att deras barns ska drabbas av vinterkräksjukan som härjar i Sverige mellan november och april.

- Oron baseras troligen på att sjukdomen är extremt smittsam och att många redan har egna erfarenheter av den, säger Björn Sporrong, expert inom barnförsäkringar på Trygg-Hansa. Dessutom är immuniteten kortvarig för den som en gång insjuknat, vilket innebär att man kan drabbas flera gånger per säsong.

Föräldrarnas oro för sjukdomar som barnen kan drabbas av är ändå förhållandevis liten. Grafen visar i vilken utsträckning föräldrar oroar sig för olika sjukdomar:

- Föräldrarna verkar ta barnsjukdomar med ro vilket är ett sunt tecken, säger Björn Sporrong. I de flesta fall räcker det faktiskt med att vidta enkla försiktighetsåtgärder som att ha god handhygien för att begränsa smittorisken.

Trygg-Hansas råd till föräldrar för att skydda sig mot vinterkräksjukan:

  • Var extra noga med att tvätta händerna med tvål och vatten. God handhygien minskar risken för smitta.
  • Var uppmärksam på symptomen: kräkningar, plötsligt illamående och diarré så att barnen stannar hemma vid minsta tecken på sjukdom och inte sprider den.
  • Återställ vätskebalansen vid kräkningar och diarré. Barnen bör dricka lite i taget med korta intervaller.
  • Håll barnen hemma från dagis och skola tills de är helt symptomfria.

Om vinterkräksjukan:

Smittan sprids primärt genom direkt kontakt med en smittad individ, men kan även smitta via till exempel handtag, eller livsmedel som hanterats av en person som är sjuk. Den som blivit smittad insjuknar ofta väldigt snabbt, men inkubationstiden kan vara upp till 48 timmar, vilket gör att man ofrivilligt kan föra smittan vidare även innan man insjuknar.

Pressmeddelande från: Trygg-Hansa