Artikeln publicerad: 090925
Mycket att lära av hur 1500-talets Sverige tog hand om invandrare

- "Invandrare som resurs" - ny bok av ekonomhistorikern Christina Dalhede

1600-talssvensken var mer internationell, språkbegåvad och berest än många av oss är idag. I alla fall om man tittar på de personer som var aktiva inom handel och sjöfart. En ny bok av ekonomhistorikern Christina Dalhede kastar nytt ljus över handelsfamiljerna och fokuserar speciellt på dem som verkade i Sverige och som hade invandrarbakgrund.

Boken följer en invandrarfamilj från 1500-talets Sydtyskland till 1700-talets Sverige och ger en bild av deras vardag och arbete. Boken visar att dagens samhälle har mycket att lära av hur 1500- och 1600-talet Sverige tog emot flyktingar och invandrare.

- Förr var man mycket bättre på att ta tillvara invandrare och såg dem aldrig som en belastning för samhället utan tvärtom - som en resurs. Efter att ha svurit trohet och lojalitet till den svenska kronan slussades de direkt ut i arbetslivet genom att gå bredvid en redan yrkesverksam. Att inte kunna svenska sågs inte som något hinder utan tvärtom bejakade man de nya svenskarnas språkkunskaper och såg detta som ytterligare en mycket värdefull resurs, säger Christina Dalhede, docent och forskare i ekonomisk historia på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

- Min forskning visar att det som var avgörande för om personer med utländsk härkomst skulle lyckas i Sverige eller inte, oavsett yrkesinriktning, var hur och i vilken grad individen, familjen och/eller företaget förmådde skapa förtroende för sig och sin verksamhet.

Pressmeddelande från: Handelshögskolan vid Göteborgs universitet