Artikeln publicerad: 090923
Från soldatkasern till förstklassigt hotell

Östra och Västra boställshusen på Skeppsholmen, kallas till vardags Långa raden, blir nu logement och krog i modern tappning.

Östra och Västra boställshusen på Skeppsholmen i Stockholm har förvandlats till fyrstjärnigt hotell. Till vardags kallas de två byggnaderna Långa raden och 300 år efter att de byggdes kommer husen, efter varsam renovering, åter att användas som logement och krog – fast i modern tappning. I oktober lämnar Statens fastighetsverk (SFV) över nyckeln till den nya hyresgästen Hotel Skeppsholmen, en medlem i Nobisgruppen.

De två husen i Långa raden uppfördes som kaserner för Karl XII:s drabanter mellan åren 1699 och 1702. De tillhör det fåtal av Nicodemus Tessin den yngres nyttobyggnader som fortfarande finns kvar. Tack vare en varsam renovering, för att bevara det ursprungliga men samtidigt anpassa byggnaden till moderna behov, kan husen redan i höst anta sin nya roll som förstklassigt hotell, med en inbyggd och bevarad historia i alla rum.

- Det är fantastiskt att kunna göra ett modernt hotell i så gamla byggnader, säger Ulf Tomner, fastighetschef vid SFV. Renoveringen har ställt krav på både kreativa lösningar, tålamod och hantverksmässig skicklighet utöver det vanliga.

Ombyggnadens övergripande mål har varit att göra husen och deras trädgårdar tillgängliga för allmänheten. När Hotel Skeppsholmen invigs i slutet av oktober kommer det att vara en viktig del i SFV:s vision att göra Skeppsholmen till ett tryggare, mer öppet och levande område.

- Vi hoppas att både Stockholmare och turister ska lockas av hotellets fantastiska läge och den inspirerande blandningen av drygt 300 år gamla miljöer och ny unik design, säger Joachim Olausson, VD på Hotel Skeppsholmen. Vårt mål är att fylla en av landets viktigaste historiska byggnader med det bästa av dagens Sverige, i form av kök, mode, konst, musik och design.

Ny teknik i gammal miljö

Planlösningen med en lång korridor i mitten är själva ryggraden i de båda mer än hundra meter långa byggnaderna. En viktig princip vid renoveringen har varit att återskapa den fria siktlinjen i de långa korridorerna. Dagens byggstandard och hotellservice kräver många installationer för till exempel vatten, avlopp, ventilation, el, och bredband. Dessa ligger nu helt dolda i en ficka som löper under golvet längs korridoren. Att dölja dem har varit en av arkitekternas största utmaningar.

Brandskyddets sprinklersystem med tolv millimeter smala rostfria stålrör är ytterligare exempel på en teknisk installation som samtidigt sparar utrymme. Systemet sprutar ut en vattendimma som släcker bränder utan att inredningen fuktskadas.

Ny modell för lyftbord ökar tillgängligheten

I ett särskilt teknikutvecklingsprojekt initierat av bland andra SFV och Stockholms stad har en ny typ av lyftbord tagits fram för att öka tillgängligheten för rullstolsburna och barnvagnsfamiljer. Lyftbordet ligger diskret nedsänkt i golvet framför trappan till receptionen. Det är speciellt framtaget för att öka tillgängligheten till byggnader med stora kulturella och arkitektoniska värden.

Rum rekonstruerat till ursprungligt utförande

I samband med att man rev ut ett fuktskadat bjälklag har ursprungliga och äldre konstruktioner och ytskikt kommit fram. Fynden har gjort det möjligt att rekonstruera ett rum som det ursprungligen såg ut - en liten lounge med tegelgolv, gråmålad sockel, vitkalkade väggar och spräckpanel i tak som målats med linoljefärg i varmgrå kulör.

Renovering med hantverkskunnande

Särskilt stor omsorg har lagts ned på att bevara de gamla dörrarna. Samtliga fönster har renoverats och justerats med traditionella metoder. Fönstersmygarnas profileringar är varsamt renskrapade från lös färg, målade med linoljefärg och de fina profilerna syns nu skarpa i släpljuset. De dekorationsmålade väggarna i festmatsalen har restaurerats och återfått sina ursprungliga ljusa färger.

Som mest har ett åttiotal hantverkare jobbat nära varandra i de trånga utrymmena. Det är ungefär dubbelt så många som vid en ordinär nybyggnation av den här storleken. Det stora antalet hantverkare har krävts för att renoveringen skett med traditionella material och metoder. Därmed har man kunnat säkerställa att de historiska värdena bevarats. Att huset är långt och smalt har varit en utmaning. Många hantverkare har behövt samsas om utrymmet och det har ställt stora krav på logistiken. Trots det är renoveringen klar tre månader tidigare än beräknat.

- Projektet har kostat 130 miljoner kronor. För det har vi fått en väl utvecklad kulturbyggnad som ger en bra hyresintäkt på lång sikt och ökad tillgänglighet för allmänheten. Det visar att kulturvärdet också har ett ekonomiskt värde även i kommersiella sammanhang, säger Ulf Tomner.

Pressmeddelande från: Statens fastighetsverk