Artikeln publicerad: 090923
Delfinansiering klart till banbrytande projekt inom biogas

- 11 miljoner kronor satsas i Sverige under tre år

Nu är det klart att delfinansieringen är säkrad till ett banbrytande projekt inom biogas. Fem finansiärer går in och delfinansierar den svenska delen av projektet med hälften av totalt 11 miljoner kronor. Resten av pengarna kommer förhoppningsvis att tillkomma från EU-fonden KASK (Kattegat/Skagerrak) som tar beslut i frågan den 25 och 26 november. Totalt omfattar projektet 35 miljoner kronor som satsas under tre år i Danmark, Norge och Sverige. Projektledare för den svenska satsningen blir AGROVÄST i Skara.

- Vi har goda förhoppningar om att projektet ska bli av. Det ligger i tiden och berör problematik och viktiga frågor inom biogas. Det här är ett av de mer övergripande projekten som i så fall hittills gjorts i ämnet, säger Mats Emilson som är vd för AGROVÄST.

Projektets namn är Odling för bioenergi, vattenmiljö och markvård och handlar om utveckling av biomassa på marker som inte används till livsmedelsproduktion. Projektet ska också medverka till uthållig markanvändning, minskad miljöpåverkan och goda affärsmöjligheter för jordbruksföretag och branschföretag i regionen. Syftet är att bidra till en ökning av lokal produktion av fossilfri energiproduktion, minska övergödning i sjöar och vattendrag samt koldioxidläckagen från regionens mulljordar.

Rent konkret yttrar det sig ibland annat försök med pumpning av gödsel till en central biogasanläggning, som kan vara intressant för mindre gårdar och pumpning av gas. Försök med växtföljd och odling på mulljordar för att minska koldioxidläckage. Utveckling av demonstrationsanläggningar och informationsmaterial som kan fungera rådgivande för företagare som är intresserade av att satsa på bioenergi. Dessutom kommer en världsnyhet att testas: Online-mätning vid utkörning av flytgödsel med en innovationslösning från Tyskland.

- Projektet kommer att vara av stort intresse för lantbruket i Norden. Det kommer att få stor betydelse och vara vägledande för intresserade producenter, nu väntar vi bara på ett ja från KASK, säger Mats Emilson.

Projektets delfinansiärer och aktörer: Västra Götalandsregionen, Innovatum, SLU (i Alnarp, Skara, Uppsala), Länsstyrelsen i Västra Götaland, Falköpings Kommun,Naturbruksgymnasiet Sötåsen och Biogas Väst/Business Region Göteborg.
Koordinerande part: AGROVÄST

Pressmeddelande från: AGROVÄST