Artikeln publicerad: 090922
Företagandet utvecklas starkt i Götene - Susannes Body & Face i Rapport

För ett år sedan började finanskrisen på allvar. Susanne Persson fick sparken men startade spasalong i gamla polishuset i Götene. Den 16 september berättade hon i Rapport om sitt nya företag.

Sveriges största nyhetsprogram Rapport var nyligen i Götene och besökte bland annat Susanne Persson och hennes nystartade företag Susannes Body & Face. Det har gått långt bättre än förväntat.

-Jag gjorde en budget tillsammans med nyföretagarcentrum, som var till väldigt stor hjälp för mig som inte haft något företag förut. Den budgeten sprack redan första månaden, och går dubbelt hela tiden. Jag har hållit på i sex månader nu, så det är fantastiskt!

Rapport har med hjälp av UpplysningsCentralen UC undersökt hur kommunerna i Sverige har klarat sig under de senaste åren. Enligt Rapports undersökning har Götene klarat sig bättre än de flesta av Sveriges kommuner. Rapport ville på plats och ställe ta reda på varför det går så bra för Götene.

I Rapports undersökning hamnar Götene på femte plats i Sverige när det gäller den mest positiva utvecklingen av "nettonyföretagandet" sedan januari 2007. I Götene har nettoökningen av företag varit 7,3 %. För att få fram netto antal nya företag som tillkommit under perioden har man från antalet startade företag dragit ifrån antalet nedlagda företag, dvs företag som gått i konkurs, avregistrerats eller likviderats. Med denna studie visar Rapport hur olika företagens överlevnadsförmåga är i olika kommuner. Bakgrundsinformation finns på Rapports hemsida.

Karin Moberger Rapport skriver att Götenes företag har i antal klarat krisen ganska bra. Här har förhållandevis få företag gått i konkurs eller avregistrerats, om man jämför med hur många som har nystartats. Men kikar man på förhållandet mellan antalet försvunna företag och antalet tillkomna företag i Sveriges alla kommuner, så skiljer det sig åt ganska ordentligt.

En genomgång som Rapport har gjort av det privata företagandet i Sverige de senaste två åren visar att antalet aktiva företag har minskat i omkring femtio kommuner, framför allt i norra Småland, runt Siljan och i mellersta Norrland.

På andra ställen, däremot, har antalet företag ökat markant, till exempel i ett bälte av kommuner söder om Vänern, däribland Götene.

I Götene finns en speciell "Götene-andan". Den grundar sig på ett samarbete över partigränserna för Götene kommuns bästa. Kommunstyrelsens ordförande Bo Bergsten säger att Götene har en lång tradition av politiskt samarbete och att det goda samarbetet "sitter i väggarna" i Götene Centrumhus.

I Götene finns också ett fungerande samarbete mellan näringsliv och kommun som ger resultat. Näringslivsföreningen i Götene har till exempel mycket aktivt medverkat till att Vårrundan och Yrkeslivsmässan blivit stora framgångar.

Att Götene har klarat sig relativt bra under senare år kan delvis bero på att vi vågar satsa på olika saker. Vi har satsat på Skaraborgs första motorväg. Vi har satsat på upplevelseanläggningen Medeltidens värld och vi tror att sådana här satsningar ger ringar på vattnet, att fler vill hänga på. Vi har en stor framtidstro här i Götene helt enkelt, säger kommunens näringslivschef Gert Rahm. Framtidstron delas av Susanne Persson. Om man tror på sig själv så funkar det, säger Susanne.

Gnosjö-andan tycks ha förändrats på senare år. Gnosjö hamnar i Rapports studie näst längst ner med en nettominskning av antalet företag med 5,9 %.

Pressmeddelande från: Götene Kommun