Artikeln publicerad: 090922
103 miljoner till upprustning och PCB-sanering av Kärnsjukhuset i Skövde

Regionstyrelsen beslutade att Kärnsjukhuset i Skövde ska rustas upp och PCB-saneras. I ett första steg anslås 103 miljoner kronor för det arbete som startar under 2009. Pengarna innebär att sjukhuset nu kan påbörja arbetet med att anpassa sjukhuset utifrån dagens vårdbehov. Pengarna kommer bland annat att användas till att bygga nya patientrum med egen dusch och toalett för en till två personer samt större operationssalar.

Upprustningen av lokalerna ska samordnas med nödvändiga PCB-saneringen inomhus i sjukhusets lokaler. Sjukhusets byggelement i betong från 1960- och 1970-talen är sammanfogade med elastiska fogar som innehåller det giftiga ämnet PCB och som enligt lag ska vara borta 2013. Utvändigt sanerades fogarna redan åren 2000 och 2001 men nu återstår sanering inomhus. Arbetet kommer troligen inte att vara klart 2013 och sjukhuset har därför begärt om dispens hos miljödepartementet.

Utöver det nu beslutade anslaget har Skaraborgs sjukhus, där Kärnsjukhuset i Skövde ingår, begärt ytterligare 190 miljoner för investeringar och fortsatt PCB-sanering av Kärnsjukhuset under åren 2010-2013. Finansieringen av denna upprustning kommer dock att prövas inom den investeringsplan för de kommande två åren som beslutas i höst.

Pressmeddelande från: Västra Götalandsregionen