Artikeln publicerad: 090918
Stoppa regionslöseriet i kulturnämnden!

I slutet av augusti tog Västra Götalandsregionens kulturnämnd - där Lars Nordström(FP) sitter ordförande - beslut om att avsätta 270.000 kronor på ett kulturprojekt i Algeriet. De senaste åren har, på skattebetalarnas bekostnad, lång rad resor genomförts till olika delar av världen. Resor har gjorts till Indien, Mexiko, Egypten och Shanghai för att bara nämna några exempel. Miljontals kronor satsas årligen på mer eller mindre diffusa projekt utomlands - utan att majoriteten (S, FP och C) bryr sig om att redovisa några som helst utvärderingar!

Är det verkligen rimligt att Västra Götalandsregionen ägnar sig åt denna typ av verksamhet, då Regionfullmäktige nyligen antagit en kraftigt underfinansierad budget - och då våra sjukhus går med kraftiga underskott? Hur finansieringen går till är också svårt att avgöra. Det finns inget i Kulturnämndens beslutsunderlag som tydliggör nämndens motiv, syfte och mål för satsningen annat än att det ska bidra till att "öka kontaktytorna mellan kulturarbetare i Algeriet och Västra Götaland". Det finns heller inget i beslutsunderlaget som visar hur medborgarna i Västra Götaland kan få nytta av satsningen.

Problemet med regionens olika diffusa satsningar är dessvärre inte någon ny företeelse. År 2007 kände vi i Sjukvårdspartiet oss till och med tvungna att lämna in en motion för att få reda på vad Ostindiefararen i realiteten hade kostat oss skattebetalare i Västra Götalandregionen. Tålamodet hade tagit slut för oss gällande regionens ofullständiga redovisning - och oviljan att lämna ut relevanta handlingar! I fullmäktige fick vi sedan reda på att Ostindiefararen kostat regionen drygt 15 miljoner kronor sedan 2001. Regionstyrelsen hade lämnat bidrag på 8,6 miljoner, regionutvecklingsnämnden och förvaltningen drygt 5,7 miljoner, kulturnämnden 655 000 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset 500 000 kronor. Förutom de redovisade kostnaderna har förtroendevalda och regionanställda medverkat vid olika aktiviteter, som uppskattades till ungefär 250 000 kronor. Att begränsade medel för marknadsföring av Västra Götaland användes till Ostindiefararen kunde vi i Sjukvårdspartiet till nöds acceptera, men då medel avsattes från alla möjliga konton - utan öppenhet och till synes utan någon nämnvärd styrning - reagerade vi skarpt.

Vi hoppades att debatten om Ostindiefararen skulle leda till bättre beslutsunderlag. Nu ser vi återigen ett ärende där det finns många frågetecken kring syfte och mål med ett projekt som finansieras av skattemedel. Slutsats: Den gamla majoriteten bestående av socialdemokrater, folk- och centerpartister har spelat ut sin roll i Västra Götaland! Nu är det dags att satsa på politiska partier som som sätter stopp för "shanghaiandet" av våra skattemedel - och istället satsar på den eftersatta hälso- och sjukvården!

Anitha Welander - Sjukvårdspartiet