Artikeln publicerad: 090917
Premiärflygning för Thailändsk Gripen



Igår premiärflög Thailands första Gripen-flygplan i Linköping. Vi ligger helt i fas med tidplanen för projektet, säger FMVs projektledare Per Nilsson.

Thailands första Gripen-flygplan, nr 70701, lättade från Saab-fältet kl. 14.50 på onsdagsförmiddagen och landade 80 minuter senare.

- Det var en perfekt dag för en förstaflygning och allt har gått precis som planerat. Nu kommer vi att fortsätta flyga fram till dess att flygplanet ska levereras till Thailand, säger provflygare Mats Thorbiörnsson efter premiärturen.

Thailand beställde 2008 ett helt flygplans- och ledningssystem från FMV. I beställningen ingår sex Gripen-flygplan med tillhörande utrustning och service, ett Saab 340-flygplan med Erieye-radar, en Saab 340 för transport och utbildning samt ett integrerat ledningssystem med datalänkar. Dessutom ingår utbildning av Thailändska flygförare och tekniker i Sverige.

- Thailandsprojektet löper på enligt plan. Gårdagens premiärflygning med ett Thailändskt Gripenplan är en viktig milstolpe för alla inblandade, säger FMVs projektledare Per Nilsson.

Avtalet innehåller, förutom materielen, en omfattande logistisk support, utbildning av Thailändska piloter och tekniker samt simulatorer. Sverige kommer även att bidra med piloter och tekniker på plats i Thailand som rådgivare under introduktionen av Gripen och Erieye i det Thailändska flygvapnet.

Leveransen av flygplanen kommer att ske i början av 2011.

Pressmeddelande från: FMV