Artikeln publicerad: 090917
Försök till kortbedrägeri på Blocket

Nyligen skickade en eller flera bedragare ut ett mail till ett antal Blocketannonsörer. Mailet ger sken av att vara utskickat från Blocket och uppmanar annonsören att betala sin annons på nytt på en falsk kortbetalningssida. I mailet finns en länk till en separat hemsida där användaren uppmanas fylla i sina kontokortsuppgifter. Detta är ett bedrägeriförsök som Blocket nu informerar sina kunder om. Den falska kortbetalningssidan är nu stängd efter det att Blocket kontaktat webbhotellet.

Mailet och den falska kortbetalningssidan är helt och hållet en bluff och har inget med Blocket att göra. Mailadresserna är sannolikt tagna från annonser där annonsören själv skrivit mailadressen i annonstexten. Den stora majoriteten av alla annonsörer på Blocket använder funktionen ”Maila annonsör” där mailadressen inte visas i annonsen. Syftet med denna funktion är att motverka spam och den nu aktuella typen av bedrägeriförsök, även kallad ”phishing” eller ”nätfiske”. Denna form av bedrägeri har blivit vanligare på internet under senare år och alla nätanvändare bör vara uppmärksamma på detta.

- Vi har nu vidtagit ett antal åtgärder för att förhindra att någon hinner bli lurad. För det första har vi sett till att den falska kortbetalningssidan nu är stängd och har polisanmält händelsen. För det andra har vi kontaktat de annonsörer som kan ha drabbats med en uppmaning att absolut inte lämna ut några kortuppgifter. För det tredje inför vi nu en funktion som gör om alla mailadresser som skrivs i annonstexten till bilder för att motverka denna typ av bedrägeriförsök, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.
Som Blocket informerar om på sin hemsida kontaktas aldrig annonsörerna via mail eller telefon för att få tillgång till kortuppgifter. Skulle man som kund ändå få ett mail rör det sig med allra största sannolikhet om ett bedrägeriförsök.

Om man vet med sig att man har lämnat ut sina kortuppgifter på detta sätt bör man omedelbart vända sig till sin bank och spärra sitt kort samt göra en polisanmälan.

Pressmeddelande från: Blocket