Artikeln publicerad: 090917
Lägg undan pengar för vinterns elräkningar



I vinter riskerar många elkunder att få högre elräkningar än vanligt. För konsumenter med små marginaler kan det bli nödvändigt att börja spara redan nu och lägga undan pengar till de kallaste månaderna. Det visar beräkningar som Energimarknadsinspektionen gjort.

- Får vi en riktigt kall månad kan kunder i en normalvilla med elvärme få betala omkring fem hundra kronor mer i månaden än tidigare, i en del fall ännu mer, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen.

Det beror på att elnätsföretagen sedan den 1 juli i år är skyldiga att läsa av konsumenternas elmätare en gång i månaden, vilket medför att konsumenterna nu får betala för exakt den förbrukning man haft under föregående månad. Tidigare har elnätsföretagen läst av elmätarna en gång per år. Konsumenterna har fakturerats efter uppskattad förbrukning som sedan justerats först när den årliga mätaravläsningen skett.

Just nu gynnas elkunderna av att de betalar för faktisk förbrukning istället för uppskattad förbrukning. Elpriserna är låga. Det är dessutom sommar och de flesta elkunder gör av med relativt lite el, vilket sammantaget ger relativt låga elräkningar.

Får vi en kall vinter kommer elkunderna dock att märka av det på ett annat sätt än tidigare. Det gäller särskilt för den som bor i småhus med elvärme. För dessa kunder kommer en månad med sträng vinterkyla att ge ett omedelbart och tydligt utslag på elräkningen redan månaden efter.

Syftet med att landets omkring 5,2 miljoner elkunder nu faktureras efter faktisk förbrukning är att främja energibesparingar och få fler kunder att bli aktiva. Den som sänker sin elförbrukning eller byter till en billigare elhandlare ska snabbt se resultat på elräkningen. Fakturorna blir också enklare att förstå eftersom kunderna betalar rätt från början och slipper en årlig avstämning och justering i efterhand.

- Att kunderna nu får en bättre och mer direkt information om sin elförbrukning är mycket positivt. Vi anser att det är en av de största förbättringarna för kunderna på elmarknaden sedan avregleringen i mitten av nittiotalet. Men eftersom elförbrukningen är högst på vintern och faktureringen nu baseras på faktisk förbrukning så kommer elräkningarna att variera kraftigare över året, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen.

Enligt Statistiska centralbyråns senaste undersökning av levnadsförhållanden (ULF) från år 2007 finns omkring 665 000 svenskar över 25 år som har svårt att klara sina löpande utgifter för mat, hyra och räkningar. Det kan vara hög tid för konsumenter med små marginaler att börja lägga undan lite pengar för att klara av att betala de högre elräkningarna. Särskilt viktigt är det för villakunder med eluppvärmning.

Hushållens elförbrukning brukar vara som högst under december, januari, februari och mars. Nu är det därför ett bra tillfälle att se över både förbrukning och elavtal. De kommunala energi- och klimatrådivarna kan ge råd på konkreta åtgärder som sänker elförbrukningen. På nätet finns många jämförelsesajter som visar vilka elhandlare som erbjuder de lägsta elpriserna. Energimarknadsinspektionen har www.elpriskollen.se dit alla elhandlare enligt lag är skyldiga att rapportera sina priser och villkor.

Pressmeddelande från: Energimarknadsinspektionen