Artikeln publicerad: 090914
Fråga barnen om lekplatsen!



Barn och andra brukare uppskattar om lekplatserna har olika karaktär och lekredskap. Det är också ett plus om lekplatserna ligger nära lekvänlig naturmark. Märit Jansson vid SLU har i sitt doktorsarbete undersökt hur kommunerna kan förbättra lekplatsförvaltningen. En springande punkt är att rådgöra med brukarna.

Anlagda lekplatser ger barn tillgång till lek utomhus, men de har också kritiserats för att inte vara väl anpassade efter behoven, dåligt underhållna och för att inte bidra till en barnvänlig utemiljö. Det finns tiotusentals allmänna lekplatser i Sverige och många av dem förvaltas av kommuner.

Landskapsarkitekt Märit Jansson visar i sin doktorsavhandling vid Landskapsutveckling, SLU i Alnarp att lekplatser fyller en viktig funktion för barn och andra brukare. Förvaltningen kan dock bidra till att förbättra lekplatserna ytterligare.



Märit Jansson har undersökt både bruk och förvaltning av lekplatser, och vänt sig till såväl brukare (barn, föräldrar, förskolepersonal) som till kommunala lekplatsförvaltare (parkarbetare, tjänstemän). Hon har även tittat hur befintliga lekplatser är utformade och placerade.

Avhandlingen visar på vikten av att förvalta lekplatser med hänsyn till utemiljön som helhet och utifrån lokala förutsättningar. Variation i karaktären mellan lekplatser i ett område upplevs som positivt av brukarna. I vissa områden behövs lekplatser för att skapa möten mellan föräldrar och mellan barn. Olika kategorier av brukare har dessutom sina specifika behov och önskemål, vilket förvaltare bör beakta. Att skapa en trivsam plats där lekplatsen kombineras med naturmark kan vara avgörande för hur mycket lekplatsen används, samtidigt som enskilda lekredskap skapar intresse.

För att göra sådana förändringar möjliga behövs ett mer övergripande arbete, där varken lekplatsens yta eller organisationen bakom arbetet begränsar. Om man samarbetar inom den kommunala förvaltningsorganisationen kan lekplatsförvaltningens status höjas och arbetet integreras med andra frågor inom teknisk förvaltning. När förvaltningen kommunicerar med brukarna kan lekplatserna också anpassas efter lokala behov och önskemål.

Pressmeddelande från: SLU