Artikeln publicerad: 090913
Årets chokladhändelse lockade rekordpublik!

Helgens "Chokladsalong" i Askersund bjöd förutom på stora chokladupplevelser, också på en världsnyhet. Nämligen något så ovanligt som en pralinask i betong. Bakom den ovanliga satsningen i samband med chokladfesten stod cementtillverkarna Cementa AB. Temat för deras satsning i Askersund var "Gjuta och Njut". Och visst göt och njöt besökarna. Tillsammans med företaget fick publiken uppleva hur unika pralinaskar göts på plats.

Asken kommer senare att produceras i en begränsad upplaga i samband med att Örebro 2010 firar 200-årsjubileet av ny tronföljd i Sverige genom riksdagsvalet av Jean Baptiste Bernadotte. Cementa ville med sitt deltagande sprida kunskap om betongens alla möjligheter och användningsområden. I dag är det populärt att gjuta olika föremål till trädgårdarna, men det går förstås inte upp mot en pralinask i betong. Askarna kommer så småningom också att fyllas med den speciellt framställda jubileumspralinen Karl Johan från Venus Choklad från Askersund.

Årets "Chokladsalong" lockade storpublik till Askersund och dess vackra hamnområde . Det är fjärde i året i rad som salongen hålls och intresset har ökat för varje år. Vätterns pärla Askersund har nu också blivit en chokladstad med utställare och chokladexperter från i stort sett hela Sverige . Det fanns också internationella inslag. De styrande i stan kan nu också att trycka upp chokladstad på sina visitkort i fortsättningen. Sedan tidigare finns en tradjazzfestival att reklamera för. Initiativtagaren och den ansvarige för "Chokladsalongen" . Michael Malmborg, uppskattar publiksiffran till mellan 9000 - 10000 under de tre festivaldagarna.

Programvärd för "Chokladsalongen" var som tidigare Rickard "Postkodsmiljonären" Sjöberg. Programmet var mycket omfattande med ett stort antal provningar, allt från "Magic Chocolate", "Cognac och choklad ", "Whisky och choklad" till "Choklad och erotik", för att nu nämna några. I det senare fallet berättade chokladexperten Kersti Liljeqvist Zebeda vad som händer i kroppen och sinnet när man äter choklad. Pröva och bli överraskad var budskapet. Det fanns chokladupplevelser för alla. Barn och ungdomar bjöds på en egen "Barnsalong", där det fanns möjlighet att tillreda egna anrättningar. Ett mycket populärt inslag som alltid i "Chokladsalongen". Under festdagarna delades det också ut ett antal priser, både till de som deltagit i tävlingar och till förtjänta mässutställare. Ett pris var en resa till exotiska Trinidad Tobago.

I Vätterns pärla är en kryssning på sjön naturligtvis ett givet inslag i en fest. M/S Wettervik gjorde kryssningar i norra Vättern med chokladfrossa under festdagarna. God choklad och en fin naturupplevelse på sjön lockade många. Det kan väl också tilläggas att Askersunds levde upp till tågstad under chokladfesten, trots att stan saknar järnväg. Det motordrivna minitåget gick med täta turer mellan hamnområdet och Venus chokladfabrik någon kilometer bort under de tre dagarna.

Chokladfrämjandet och Michael Malmborg är redan i gång med förberedelserna till nästa års jubileumssalong. Salongen firar då sitt femårsjubileum. Arrangörerna lovar då en "Chokladsalong" lite utöver det vanliga.

Pressmeddelande från: Chokladsalongen