Artikeln publicerad: 090912
Två av tre svenskar kontrollerar synen alltför sällan - kan vara direkt farligt



"Att ignorera synfel kan vara direkt farligt"

Hela 63 procent av svenskarna uppger att det går minst tre år mellan varje synundersökning. 12 procent undersöker inte sina ögon alls. Det visar en färsk undersökning genomförd av SIFO på uppdrag av kontaktlinsföretaget CIBA Vision.

"Undersökningen visar att majoriteten svenskar inte går till optikern tillräckligt ofta. Även om man själv inte tycker att man ser dåligt, så kan det faktiskt vara så. Därför bör det absolut inte gå mer än tre år mellan varje undersökning. Ett synfel som inte är korrigerat kan vara direkt farligt, tänk på alla som kör bil eller har arbeten som kräver precision", kommenterar Anita Robertson, legitimerad optiker på CIBA Vision.

Det är främst svenskar upp till 29 år som aldrig genomgår synundersökning (24 procent). Överlag går kvinnor oftare till optikern än vad män gör. Män anser i högre utsträckning än kvinnor att ögat tränas av att inte använda synhjälpmedel och att personer som bär läsglasögon ser äldre ut. Hela 83 procent av svenskarna håller inte med om att alla medelålders eller äldre personer behöver synhjälpmedel.

"Tvärtemot vad många tror förändras linsen i ögat gradvis under hela livet. Det är en naturlig del av att vi åldras. Mer kunskap om detta skulle göra att många slapp ha synproblem i onödan", säger Anita Robertson.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes bland 1 232 svenskar i åldrarna 15 år och äldre av SIFO på uppdrag av CIBA Vision.

Pressmeddelande från: Ciba Vision