Artikeln publicerad: 090911
Kick off i Lidköping för Fiskeområden

Fiskeriverket har under två dagar samlat Sveriges första Fiskeområdesgrupper till Kick off i Lidköping.
Under de närmaste åren har Fiskeområdena sammanlagt 55 miljoner kronor från Europeiska fiskerifonden att fördela till olika projekt inom bland annat förädling och fisketurism.

Fiskeområde Vänerskärgården med Kinnekulle stod som värd för mötet i Lidköping. Verksamhetsledaren Bálint Wagner menar att stödpengarna är en möjlighet att satsa på ett hållbart fiske för ett hållbart samhälle. Vänerskärgården med Kinnekulle är även på väg att utnämnas till biosfärområde av Unesco.

Samarbete ska stärkas

- Arbetet inom fiskeområdena är ett bra sätt att stärka samarbetet mellan olika grupper och vaska fram nya idéer, säger Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad. I Vänerskärgården med Kinnekulle har man redan etablerat kontakter med lokala restauranger och med KRAV, för att sätta fokus på hållbart fiske och närproducerad mat.

Kjell Hedvall, ordförande för kommunstyrelsen i Lidköping, talade på seminariet och menade att fisket kan vara en framtidsnäring, särskilt i kombination med turism. I kommunen hade man redan diskuterat en satsning på fisket som passade väl in i EU-stödet till fiskeområden.
Bengt Olsson är projektledare för ett projekt som ska utveckla fisket efter lake i Vänern.
Bengt Olsson är projektledare för ett projekt som utveckla fisket efter lake i Vänern.

Under seminariet presenterades ett pågående projekt som ska utveckla fisket efter lake i Vänern. Projektledaren Bengt Olsson förklarade för de intresserade deltagarna att efterfrågan på insjöfisk är hög nere i Europa och att förfrågningar bland annat har kommit om att exportera levande lake till Österrike, för att garantera färskheten.

Sverige satsar

Sverige är ett av de länder inom EU som satsat mest pengar på sådana här fiskeområden. Målsättningen är att ett tjugotal nya företag med tillhörande arbetstillfällen ska skapas med hjälp av dessa medel. Även kommunerna är med och skjuter till pengar.

-Målet är att en stor del av de arbetstillfällen och företag som skapas inom fiskeområdena ska ha en koppling till fisketurismen, säger Axel Wenblad. Fiskeriverket ser en möjlighet att genom arbetet i områdena kunna stödja en sektor som är på frammarsch.

Diskussionerna under seminariet har fokuserat på att förenkla för personer med goda projektidéer att ansöka om stöd. Fiskeområdesgrupperna får nu alltså en del av ansvaret för EU:s satsning på ett hållbart fiske under perioden 2007-2013. Arbetet ska göras i tio stycken fiskeområden från Vindelälven i norr och ner till Sydkusten med Simrishamn, Kristianstad, Ystad och Sölvesborg.lven i norr och ner till Sydkusten med Simrishamn, Kristianstad, Ystad och Sölvesborg.