Artikeln publicerad: 090904
Älgjägare uppmanas skjuta mårdhundar!



På måndag startar älgjakten i norra Sverige. I år uppmanas jägarna att särskilt vara uppmärksamma på om de ser mårdhund. Det gäller framför allt i områdena i Tornedalen och Norrbottenskusten.

Mårdhunden är uppgraderad till att ingå bland de arter som är farliga invasiva arter. Mårdhunden hör inte hemma i den svenska faunan, kan sprida sjukdomar och är ett hot mot många inhemska arter. Alla jägare som på måndag börjar sin älgjakt uppmanas att skjuta alla mårdhundar de ser, givet de har jakträtt.

- Om du upptäcker att mårdhunden är öronmräkt eller bär halsband ser vi gärna att den sparas, säger Niklas Lundberg, som arbetar med mårdhundsbekämpning vid Svenska Jägareförbundet. Men, tillägger han, är du osäker om den är märkt eller ej, skjut ändå!

Den som hittar en skjuten eller trafikdödad sändarförsedd mårdhund bör kontakta Jägareförbundet i Norrbotten på tel 0920-231800. Eftersom ett viktigt inventeringsprojekt pågår kring mårdhunden är det betydelsefullt att den obduceras vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

- Vi hoppas alla jägare, framför allt i områdena i Tornedalen och Norrbottenskusten är observanta på spårstämplar efter mårdhund och även rapporterar alla skjutna eller observerade mårdhundar till Jägareförbundet, ber Niklas Lundberg.

Se även www.mårdhund.se

Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet