Artikeln publicerad: 090903
Ökenräven Rommel

För några dagar sedan var det en festival i Bjuv i Skåne. Där uppmärksammades ett litet djur som förskrämt sprang omkring. Några besökare förbarmades över det lilla djuret, som de först trodde var en bortsprungen Chihuahua. Det visade sig dock att det var en liten Fennek. Det är världens minsta räv. En liten ökenlevande räv, som finns i Nordafrika. Det är ett nattdjur, som kännetecknas av de enormt stora öronen, som ger den en enastående bra hörsel. Det är bra att ha när man springer runt i ökennatten och lyssnar efter insekter och skorpioner, som är älsklingsfödan.

Den lilla ökenräven transporterades till Skansen-Akvariets Rescue Center där den snabbt döptes till Rommel (efter den legendariska fältmarksalken "ökenräven" Rommel).

Enligt anonyma uppgifter köptes lille Rommel på en marknad i Frankrike för 9 månader sedan, då han bara var 6 veckor gammal och har därefter smugglats in till Sverige, och nu rymt från sin ägare.

Eftersom denna lilla dvärgräv är ett rovdjur är det förbjudet att ha den som husdjur i Sverige, och den kommer nu att genom Skansen-Akvariets försorg placeras i någon djurpark, där man sedan tidigare håller små ökenrävar.

På bilderna håller förste ökenrävsskötaren Ana Wahlström i lille Rommel. Texten och bilderna får användas fritt med angivande av källa: Photo: Bo Jonsson Skansen-Akvariet

Pressmeddelande från: Skansen Akvariet AB