Artikeln publicerad: 090903
Älgen marknadsför Sverige bäst!



På måndag den 7 september startar älgjakten i norra Sverige. Älgjakten är den jakt som anses ha störst jaktvärde av alla och landets cirka 300 000 jägare ägnar drygt 9 dagar per år var till älgjakt. I en nyligen genomförd Sifo-undersökning framkom att älgen även är viktig som sverigesymbol. 63 procent anser att älgen är den symbol eller djur som bäst marknadsför Sverige. (Dalahästen ansåg bara 31 procent var bäst och vargen fick endast 2 procent av rösterna.)

Förra året fälldes 83 500 älgar varav hälften i norra Sverige och i år förväntas avskjutningen öka dock kanske inte i norra Sverige, säger Per Zakariasson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet. (Jaktsäsongen dessförinnan fälldes 81000 älgar). Älgstammen i Västernorrland är vikande till skillnad från den i södra delar av landet.

Älgjakten i södra Sverige startar 12 oktober.

För att se älgavskjutningen län för län från förra jaktsäsongen, klicka här!

Allt fler jägare väljer att rapportera in både avskjutning och älgobservationer till den nationella portalen viltdata.se där alltmer statistik kring älgjakten kommer att finnas.

Framtidens älgförvaltning diskuteras nu i Maria Norrfalks älgutredning som är ute på remiss där det bland annat föreslås att älgen bör förvaltas i större områden. Remisstiden går ut den 5 oktober.

I Sifo-undersökningen framkom också att 59 procent av svenskarna vill äta mer viltkött, framför allt norrlänningar och unga män.

Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet