Artikeln publicerad: 090901
Fler med slitna däck



De första resultaten har kommit in från däckrazzior som nu genomförs runt om i Sverige. Den preliminära statistiken kommer från 1 237 bilar, undersökta vid 28 däckrazzior i elva län under två av dagarna av kampanjveckan. Däckrazzior genomförs 2009 från den 28 augusti till och med den 4 september i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Södermanland, Värmland, Örebro, Västra Götaland, Gotland, Kronoberg och Blekinge.

I tabellen nedan anges preliminära resultat för hela Sverige samt preliminära resultat för utvalda län. För riket som helhet presenteras också resultat från liknande mätningar 2008, 2007 och 2005 (2006 genomfördes inga däckrazzior). Notera att det statistiska underlaget när det gäller länen är bristfälligt och att de presenterade resultaten endast ska ses som en indikation på regionala skillnader.



Sedan däckrazzior 2005 genomfördes första gången över hela Sverige har andelen däck med olagligt mönsterdjup minskat i mätningarna, och det gör de även enligt de preliminära resultaten av årets mätningar. 4,2 procent hade mindre än 1,6 mm mönsterdjup på minst ett däck, vilket är något färre än vid 2008 års mätningar. Däremot ökar andelen slitna däck och är 32,4 procent enligt årets preliminära resultat, vilket är på samma nivå som vid däckrazziorna 2007. Däck betraktas som slitna när de har 3 mm eller mindre mönsterdjup.

Medvetenheten om däckens kvalitet fortsätter enligt mätningarna att vara låg. Var fjärde bilist som kör på Sveriges vägar har minst ett slitet däck på bilen utan att föraren vet om det.

Fortsatt dålig koll på lufttrycket

När det gäller koll på lufttrycket ser det fortsatt dystert ut. Nästan sju av tio har inte kontrollerat lufttrycket den senaste månaden eller vet inte när det gjordes senast. Resultatet är likvärdigt med resultaten från tidigare års däckrazzior. Bristen på kontroller visar sig också i mätningarna av lufttryck. Nästan var tionde bil hade minst ett däck med så lågt tryck som 1,6 bar eller mindre, vilket i princip är att likställa med punktering.

– Det är bra att andelen olagliga däck fortsätter att minska men att så många kör på slitna däck utan att veta om det är oroande, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall. Bristen på koll på däcken syns ju också i att så få bilister regelbundet mäter lufttrycket i däcken.

Få kör på vinterdäck

Av de undersökta bilarna hade 2,1 procent vinterdäck på bilen. Vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för att fungera när det är kallt och vinterväglag och därför fungerar dubbfria vinterdäck dåligt på sommaren.

– Att så relativt få kör på vinterdäck på sommaren är positivt, eftersom dubbfria vinterdäck på varma sommarvägar ger sämre grepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanöver, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

Pressmeddelande från: Däckrazzia