Artikeln publicerad: 090831
Cecilia (M) representerar Sverige i FN



Imorgon, tisdag, kl. 06.23 åker Cecilia från Skövde C till New York, för att representera Sverige vid FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning syftar till att förbättra villkoren för personer med funktionshinder runt om i världen. Skaraborgs röst i riksdagen, Cecilia Widegren (M), representerar Sverige vid FN-högkvarteret i New York, som representant av ett av de första länderna som har ratificerat konventionen för att uppmana övriga att följa efter för att säkerställa implementeringen.

Regeringen arbetar med att göra samhället mer tillgängligt för funktionshindrade. Det är viktigt att vi motarbetar diskriminering men även att vi anpassar samhället för att motverka fysiska hinder i vardagen. Alla människor med funktionshinder ska tillförsäkras de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna utan att diskrimineras. FN-konventionen förstärker de mänskliga rättigheterna och bidrar till att öka människors frihet. Det är viktigt att rörelsehindrade behandlas som fullvärdiga av vårt samhälle de är - individer med rättigheter som fattar egna beslut om sina liv, säger Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot från Skraborg, som representerar Sverige i FN. Detta är det största som hänt i FN sedan barnkonventionen skrevs under.

Konventionen främjar och skyddar de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheter för alla människor med funktionsnedsättning samt garanterar respekt, lika möjligheter och lika tillgänglighet till exempelvis vård, utbildning, arbete, boende, rättsväsende och delaktighet i samhällets alla verksamheter.

Vi måste ta tillvara på de individuella bidrag till samhället som personer med funktionsnedsättning står för, den mångfald det skapar och den samhörighet detta frambringar. Det är mycket viktigt med en internationell konvention för att säkerställa att personer med funktionsnedsättning kan ta till vara sina fri- och rättigheter på samma villkor som alla andra. Detta är grundläggande för rättvisa och frihet, både i Sverige och internationellt, avslutar Widegren (M)