Artikeln publicerad: 090829
Kinesisk vänkanal besöker Göta kanal

Göta kanalbolag får den 31/8 besök av en delegation på 6 personer från sin kinesiska vänkanal Grand Canal (även kallad Kejsarkanalen).

De besökande gästerna tas emot på Göta kanalbolags huvudkontor i Motala. Efter överläggningar och erfarenhetsutbyte, stiger gästerna ombord på kanalfartygetM/S Kung Sverker, kl 10.30, för att uppleva slussning på Göta kanal under en färd från Motala till Borensberg.

Fakta
Grand Canal (Kejsarkanalen) i Kina (Jiangsu Section) blev 2007 vänkanal med Göta kanal vid en ceremoni vid Bergs slussar. Grand Canal är världens äldsta och längsta kanal. Redan 486 före Kristi födelse påbörjades bygget och tog 1800 år att bygga - färdig blev den först år 1314. Kanalen är 1794 km lång och går från Beijing i norr till Hangzhou i söder. Idag är kanalen inte längre farbar mellan Beijing och staden Jining i Shanddong-provinsen på grund av torrläggning och att kanalen ibland är helt igenfylld. De återstående två tredjedelarna av kanalen söderut till Hangzhou utnyttjas fortfarande till fullo.

Pressmeddelande från: Göta Kanal