Artikeln publicerad: 090828
SJ satsar på egen trafik i Västsverige från 2010



Idag presenterades att danska DSB First Väst AB utsetts att ta över när SJ lämnar en del av tågtrafiken i Västsverige 2010. SJ valde att inte lämna något eget bud i trafikupphandlingen.

- Vi önskar DSB First lycka till med sitt trafikuppdrag och SJ kommer att göra allt för att överlämningen ska bli så bra som möjligt, både för resenärer och personal. SJ kommer efter december 2010 att erbjuda egen trafik i området med hög service och god komfort, säger Elisabeth Lindgren, kommunikationsdirektör på SJ.

När Västtrafik skulle upphandla tågtrafiken i februari i år valde SJ att inte försöka förlänga avtalet med den samhällsköpta trafiken i Väst och lämnade därför inget anbud i den pågående upphandlingen.

- Efter mycket noggranna kalkyler bedömde vi att lönsamheten över tid är ringa och att möjligheten att bibehålla hög service och kvalitet är alltför liten. Vi satsar istället på järnvägstrafik i egen regi, något som vi nu testat i åtta månader med stor framgång längs Västkustbanan mellan Göteborg och Köpenhamn, säger Elisabeth Lindgren.

Redan från december i år kommer Tågab i Kristinehamn att köra tåg Kristinehamn-Göteborg via Skövde i samarbete med SJ där SJs biljetter gäller. I Skövde blir det goda anslutningar till SJs tåg och Vättertåg mot Jönköping och Nässjö, vilket innebär bättre förbindelser mellan Värmland och Småland. Dessutom utökade förbindelser från östra Värmland till Göteborg.

Från december 2010 gäller SJs avtal med Västtrafik och Värmlandstrafiken på fem tågpar mellan Karlstad och Göteborg med moderniserade vagnar och lok. Planen är att SJ från december 2012 kommer att utöka trafiken till sju tågpar med moderna Reginatåg.

För SJ kom beskedet att DSB Fist tar över trafiken efter SJ inte som någon överraskning.

- Det här är en naturlig följd av att persontrafiken på det svenska järnvägsnätet nu avregleras. Vi satsar mycket offensivt på trafik i egen regi och SJ står mycket starkt rustade inför konkurrensen på den avreglerade marknaden. Vi rustar just nu upp våra X31-tåg som går på Västkustbanan mellan Göteborg och Köpenhamn och nästa år får vi våra nya snabbtåg för 2 miljarder levererade. SJs mål är att resenärerna ska gynnas av ökad konkurrens och vi kommer att fortsätta med trafik av mycket hög klass i Västsverige, säger Elisabeth Lindgren.

Det viktigaste målet för SJ nu är att fortsätta att upprätthålla den goda trafikstandarden i Västtrafik fram till överlämningen. Enligt lagen om anställningsskydd och branschregler kommer den nya operatören att erbjuda SJs personal att övergå i DSBs tjänst när det nya trafikavtalet träder i kraft om ett och ett halvt år.

- Det är viktigt att överlämningen går så bra och smidigt som möjligt för all personal som berörs av detta. Vi utgår ifrån att även DSB First kommer att göra allt för att ta emot vår personal på bästa sätt. Ett liknande övertagande gjordes med DSB First i Öresundstågtrafiken i januari i år, säger Elisabeth Lindgren.

Pressmeddelande från: SJ AB