Artikeln publicerad: 090828
Världsunik juice gör svenskarna mindre förkylda

Skånemejerier lanserar i september en världsnyhet - förkylningsjuicen Bravo Friscus. Det är världens första probiotiska juice, som stärker immunförsvaret med vetenskapligt bevisade positiva effekter vid förkylningar. De kliniska testerna har otvetydigt visat ett mycket bra resultat, säger docent Corrado Cilio, forskare på Lunds universitet och verksam som barnläkare på UMAS i Malmö.

Det är lundaforskarna bakom ProViva som tagit fram två bakterier som i kombination ger denna verkan vid regelbunden konsumtion. Skånemejerier och Probi har sedan tillsammans utvecklat den nya patentsökta juicen. Skånemejerier blir först i världen med att använda dessa bakterier i en produkt och forskningsföretaget Probi diskuterar just nu en introduktion i ett större antal länder.

Bravo är 100% naturlig fruktjuice och är Nordens största juicemärke. Det enda som läggs till i Bravo Friscus är de två patenterade probiotiska bakterierna; Lactobacillus paracasei 8700:2 och Lactobacillus plantarum HEAL 9. Bakterierna har i ett flertal vetenskapliga studier visat positiva effekter på olika delar av immunförsvaret.

- Ett regelbundet intag av dessa bakterier har i studier visat sig ge kortare förkylningsperioder samt väsentligt lindrigare symptom under förkylningsförloppet, säger Lena Nyberg, ansvarig för kost och hälsa på Skånemejerier.

Lanseringen har föregåtts av många års arbete på forskningsföretaget Probi i Lund, där ett bibliotek av probiotiska bakterier har sammanställts. Ett urval av dessa bakterier har genomgått en klinisk pilotstudie i Göteborg. Hypotesen var att olika stammar påverkar immunförsvaret på olika sätt som t ex kortare sjukdomsperioder eller minskade symptom. Baserat på resultaten från pilotstudien valdes de två aktuella stammarna ut.

- En större klinisk studie har därefter genomförts i Lund och Uppsala med goda resultat, berättar Probis forskningschef Niklas Larsson. Bakteriekombinationen gör att konsumenten blir fortare frisk från sin förkylning och får minskade symptom.

2008 genomfördes ytterligare en stor klinisk studie i Berlin i Tyskland med 310 försökspersoner. Studien övervakades av läkare som kontrollerade graden av 13 olika symptom samt längden av sjukdomsperioderna. Enligt försökspersonerna som blev förkylda hade bakterierna en mycket god eller god effekt på 70 % av dem.

- Resultatet är otvetydigt mycket bra, säger Corrado Cilio, barnläkare och docent i immunologi på Universitetssjukhuset MAS. Jag har tagit del av Probis bakomliggande forskning och de kliniska studierna, som alla är genomförda på ett korrekt sätt och med hög vetenskaplig nivå. Den visar att bakterierna stärker kroppens försvar och mildrar och förkortar förkylningar.

Pressmeddelande från: Skånemejerier