Artikeln publicerad: 090828
Ekonomisk kris för Medeltidens Värld



För få besökare till Medeltidens Värld i sommar har medfört en svår ekonomisk situation. Förra året hade man runt 25 000 besökare och hoppades på en ökning detta år, men med facit i hand visade det sig att det endast kom 9000 betalande besökare. Arnfestivalen är inte inräknat i detta, den drog ca 10 000 personer.

Hela den kommunala förlustgarantin på 3 miljoner har betalats ut och Medeltidens Värld har fått ytterligare ett lån beviljat av kommunen på 4,3 miljoner kronor för att täcka kostnaderna fram till oktober.

I den budget man ställde upp för året räknade man med en förlust på ca 3,5 miljoner, men prognosen fram till oktober visar att förlusten blir betydligt större, runt 6,8 miljoner kronor.

I år har det investerats 15, 5 miljoner i anläggningen, investeringar som från början var planerade till tre år har genomförts på två.

Sammanställning och analys skall nu göras som senare kommer att tas i beaktande av kommunfullmäktige när man tar beslut om hur man skall gå vidare med turistanläggningen Medeltidens Värld.