Artikeln publicerad: 090827
Thailändska bärplockare på väg hem

De thailändska bärplockarna som blivit strandsatta i Luleå är snart på hemväg. Vid 19-tiden på torsdagen går den första bussen mot Arlanda.Under fem dagar har över 200 thailändska bärplockare funnits i Luleå. De har vägrat återvända till sina förläggningar, huvudsakligen i Västerbotten.

Luleå kommun har med hjälp av Thailändska föreningen på orten och andra ideella krafter ordnat med akut hjälp och försökt bidra till en lösning av situationen. Bärplockarna har velat återvända till Thailand så snabbt som möjligt.

Den första bussen med ca 35 personer går i kväll, torsdag, kl 19 från Kronan i Luleå. Bussen kommer att åka förbi bärplockarnas förläggning i Tallsjö i Åsele kommun där de ska hämta sina personliga tillhörigheter. Flyget mot Thailand lyfter från Arlanda på fredag kl 17.15.

På bussen söderut kommer det att finnas en tolk och en person från kommunens Posom-grupp. Folk från Åsele kommun kommer att bistå när bussen anländer dit. På Arlanda ska personal från Thailands ambassad möta upp.

Busstransporten från Luleå till Arlanda bekostas av ett thailändskt bemanningsföretag.

- Vi jobbar vidare för att hitta lösningar för de övriga, säger Sven-Olov Hederyd, kommunens informationschef. Det handlar framför allt om att få fram flygbiljetter. Förhoppningsvis kan de övriga lämna Kronan fredag kväll.

Pressmeddelande från: Luleå Kommun