Artikeln publicerad: 090827
Nya Nokia N900 erbjuder riktig datorprestanda



Maemo 5 ger hastighet och mobil datorkraft

Lanseringen av nya Nokia N900 markerar nästa steg i utvecklingen av Maemo-mjukvara. Med inspiration från datorvärlden ger den Linux-baserade, open source Maemo mjukvaran en datorlik upplevelse i mobiltelefonformat.

Nokia N900 har utvecklats från Nokias tidigare generation av Internet Tablets och breddar urvalet för teknikentusiaster som uppskattar möjligheten att göra flera saker samtidigt och använda internet som de skulle göra på sin dator.

Eftersom Nokia N900 körs på nya Maemo 5-mjukvaran är det möjligt för användare att ha dussintals applikationsfönster öppna och samtidigt dra full nytta av mobilfunktioner, touch screen och QWERTY-knappsatsen.

"Med Linux-mjukvara, Mozilla-baserad teknologi och nu också med mobil uppkoppling levererar Nokia N900 en kraftfull mobil upplevelse". säger Klas Ström, produktchef, Nokia Skandinavien. "Nokia visar vart vi är på väg med Maemo och vi kommer att fortsätta att jobba tillsammans med communityt för att utveckla mjukvaran vidare. Maemo sammanför kraften hos en dator, internet och mobiltelefon vilket är en spännande utveckling".

Skapat för att erbjuda datorprestanda i ett kompakt format, kompletterar Maemo Nokias övriga plattformar såsom Symbian som finns i Nokias smartphones.

"Precis som Nokia fortsätter att expandera och diversifiera sin produktportfölj fokuserar man också på flera olika plattformar för att tjäna olika syften och rikta sig mot flera marknader. Samtidigt som vi har sett fortsatt tillväxt i Symbian som en plattform för smartphones gör Maemo att Nokia kan leverera nya mobila datorupplevelser baserat på open source-teknologi som har starka band till datorplattformar", säger Jonathan Arber, Senior Research Analyst av Consumer Mobile på IDC.


Gör fler saker samtidigt

Nokia N900 har en kraftfull ARM Cortex-A8-processor, upp till 1GB applikationsminne och OpenGL ES 2.0 grafik. Resultatet är möjligheten att utföra flera saker samtidigt, som på en PC. Att byta mellan applikationer är enkelt eftersom innehållet alltid är lättåtkomligt från skärmen. Den panoramaformade startskärmen kan utformas helt efter personliga behov, med favoritgenvägar, widgets och applikationer.

För att göra webbsurfning mer njutbart har Nokia N900 en högupplöst WVGA touch screen snabb och uppkoppling med 10/2 HSPA och WLAN. Webbläsaren drivs med Mozilla-teknik vilket gör att webbsidor ser ut som de skulle göra på en vanlig dator. Onlinevideo och interaktiva applikationer har full Adobe Flash 9.4 support. Maemo-mjukvaran uppdateras automatiskt över internet.

Det är enkelt och bekvämt att skicka meddelanden med Nokia N900 tack vare den utfällbara QWERTY-knappsatsen. E-postkontot sätts upp med några få knapptryckningar och Nokia Messaging samlar upp till 10 personliga e-postkonton. Textmeddelanden och IM-utbyten med vänner visas i en vy och alla konversationer organiseras som separata fönster.

Nokia N900 har 32GB minne som kan utökas till 48GB med ett microSD-kort. För fotografering erbjuder Maemo-mjukvaran och N900 ett nytt gränssnitt som hjälper användare att få ut så mycket som möjligt av 5-megapixel-kameran och optiken från Carl Zeiss.

Nokia N900 släpps på utvalda marknader från och med oktober 2009 och priset beräknas till 500 euro innan skatter och subventioner. Nokia N900 kommer att visas på Nokia World den 2 september. Mer information om Maemo finns på maemo.nokia.com.

Nokia N900 kommer att kunna förbeställas via Nokia Shop, www.nokia.se/shop

Pressmeddelande från: Nokia Svenska AB