Artikeln publicerad: 090827
Många svenskar tänker vaccinera sig mot A(H1N1)



Drygt 70 procent av svenskarna tänker vaccinera sig mot den nya influensan A(H1N1). Det visar en undersökning som SKOP gjort på uppdrag av Socialstyrelsen för att öka kunskapen om svenskarnas attityd till vaccinering.

Samtliga landsting i landet har följt Socialstyrelsens rekommendation att köpa in tillräckligt med vaccin för att vaccinera hela befolkningen. Totalt handlar det om 18 miljoner doser - två per person. Nyligen gick Sveriges Kommuner och Landsting ut och rekommenderade att vaccineringen ska vara kostnadsfri. Och tidigare i veckan beslutade regeringen att skjuta till 1 miljard kronor för att stödja landstingen ekonomiskt.

2000 personer tillfrågade

SKOP har ställt frågor till drygt 2000 personer om den nya influensan. Undersökningen genomfördes mellan den 27 juli och 23 augusti. Deltagarna fick bland annat svara på frågan om de tänker vaccinera sig, om de är oroliga för att smittas av den nya influensan och om de vet hur de ska skydda sig.
Undersökningen visar bland annat:

  • 72 procent av de tillfrågade svarar ja på frågan om de kommer att vaccinera sig. Andelen är högst - 80 procent - bland dem som aktivt sökt information om den nya influensan.
  • Personer 25-34 år är något mindre benägna att vaccinera sig än andra åldersgrupper. 66 procent av dessa skulle vaccinera sig jämfört med 78 procent av dem mellan 18 och 24 år.
  • Nästan en av tio svenskar - 8 procent - oroar sig väldigt mycket eller ganska mycket för att bli smittad av den nya influensan. Det är en större andel kvinnor (11 procent) som oroar sig väldigt mycket eller ganska mycket för att bli smittad jämfört med män (5 procent).
  • 2 procent anser att de har mycket eller ganska bra kännedom om influensan. Personer i åldersgruppen 45 till 64 år har bättre kännedom än vad yngre och äldre personer anser sig ha.
  • En av fem svenskar - 20 procent - har aktivt sökt information om A(H1N1). Kvinnor (23 procent) har sökt information i större utsträckning än vad män har gjort.

SKOP har också ställt frågan vad som är det viktigaste och näst viktigaste som man kan göra för att undvika att bli smittad, förutom att eventuellt vaccinera sig. Nästan tre av fyra svenskar (72 procent) anser att det är viktigast att tvätta händerna med tvål. Ytterligare 15 procent svarar att det är näst viktigast. På andra plats kommer att använda handsprit. 16 procent anser att det är viktigast att använda handsprit och 46 procent anser det vara näst viktigast.

Skydda sig själv och andra

- Det är visserligen glädjande att så många som 72 procent säger att de tänker vaccinera sig. Men vi vill att alla som kan ska göra det. Det finns trots allt de som av olika skäl inte kan vaccinera sig mot influensan, till exempel spädbarn och personer med kraftig äggallergi. Genom att vaccinera sig kan man inte bara skydda sig själv - man hjälper också till att skydda andra från att bli sjuka, säger Anders Tegnell som är avdelningschef på Socialstyrelsen.

- Vi tror att undersökningen är ett användbart underlag för landstingen i deras informations- och kommunikationsarbete kring vaccinationen, säger Anders Tegnell.

Pressmeddelande från: Socialstyrelsen