Artikeln publicerad: 090826
Sverige och Estland samarbetar för att röja kvarlämnad ammunition efter kalla kriget

Sverige och Estland samarbetar för att bli bättre på ammunitionsröjning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i Sverige och Estonian Rescue Board (ERB) i Estland är ansvariga för samarbetet.

Redan under tre veckor i september kommer personal från MSB Sandö utanför Kramfors och MSB i Karlstad, tillsammans med fyra svenska internationella ammunitions- och minröjningsteam (EOD-team), åka till Estland för att oskadliggöra ammunition tillsammans med fyra regionala estniska bombgrupper.

- Sverige har gott internationellt rykte när det gäller min- och ammunitionsröjning och vi är glada att vi kan dela vår erfarenhet med våra estniska kollegor, säger Jonas Zachrisson från avdelningen för Samordning och insats på MSB i Karlstad.
I Estland finns fyra olika regionala bombgrupper. Dessa kommer nu att utbyta erfarenheter med personal från MSB Sandö och de internationella ammunitions- och minröjningsteamen från Sverige.

- Det finns ett stort behov av att höja kompetensen när det gäller ammunitionsröjning. I Estland finns mängder av ammunition som behöver kunna omhändertas på ett professionellt sätt. Det finns kvar sedan andra världskriget och inte minst från kalla krigets dagar. Vår kompetens och vårt kunnande kommer väl till pass i Estland, samtidigt som vi får ta del av deras erfarenheter. Inte minst ger det här oss ypperliga möjligheter att på ett realistiskt sätt öva vår egen personal, säger Jörgen Mohlin från MSB Sandö utanför Kramfors.

MSB har stor erfarenhet av att leda internationella ammunitions- och minröjningsövningar. Bland annat arrangeras årligen en stor internationell ammunitions- och minröjningsövning (MARRPE) på MSB Sandös övningsfält utanför Kramfors på uppdrag av FN:s minröjningsorgan UNMAS.

Pressmeddelande från: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)