Artikeln publicerad: 090826
Influensavaccineringen en unik och svår situation

Smittskyddsläkare Ann Söderström och biträdande smittskyddsläkare Per Follin informerade ledamöterna i hälso- och sjukvårdsutskottet om den nya influensan och om planeringen för vaccinationen av Västra Götalands 1,5 miljoner invånare. En historisk insats som kräver omfattande planering, logistik och kreativitet.

- En vaccinering av alla invånare är en unik situation som ställer mycket stora krav på en sjukvård som redan är hårt ansträngd. För att lyckas måste hela samhället hjälpas åt, säger smittskyddsläkare Ann Söderström.

I diskussionen på hälso- och sjukvårdsutskottet menade Ann Söderström och Per Follin att vaccinationen kommer att bli besvärlig och att det kan uppstå köer och väntetider men också att enheterna där vaccinationerna ska ges kommer att planera för att undvika detta i så stor utsträckning som är möjligt.

Hur många som har eller är smittade av den nya influensan är idag osäkert. Liksom övriga regioner och landsting slutade Västra Götalandsregionen i mitten av juli att lägga resurser på att hindra inhemsk spridning av den nya influensan, A (H1N1). Provtagning och förebyggande åtgärder görs nu bara om personer riskerar att bli svårt sjuka, tillhör en riskgrupp eller vårdar personer i riskgrupper.

I riskgrupperna ingår gravida, personer med kronisk hjärt-, kärl- eller lungsjukdom, personer med extrem fetma eller neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen, immunnedsatta personer, personer med kronisk lever eller njursvikt, personer med svårinställd diabetes och personer med astma.

För att kunna ge alla invånare i Västra Götaland två doser vaccin var för ett fullgott skydd har Västra Götalandsregionen beställt tre miljoner doser vaccin. Från och med månadsskiftet september/ oktober räknar regionen med att få 230.000 doser i veckan och ambitionen är att hinna vaccinera invånarna i den takt vaccinet levereras.

Med två doser vaccin får man ungefär ett 90 procentigt skydd mot den nya influensan. De två doserna ska ges med minst tre veckors intervall. Det tar alltså minst 13 veckor från det att vaccinet börjat levereras till dess att alla invånare i Västra Götaland vaccinerats med två doser.

Först ut att vaccineras är de medicinska riskgrupperna och vårdpersonal. Basen för vaccinationen blir på vårdcentralerna. Men vissa grupper kommer att vaccineras på MVC och BVC. Diskussioner pågår med olika företags egna hälsovård om att vaccinera anställda och det kan även bli aktuellt att skolbarn vaccineras via skolhälsovården. Alla som vaccineras ska registreras i ett gemensamt journalsystem för vaccinationer.

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade att föreslå regionstyrelsen att erbjuda personer som bor eller varaktigt vistas i Västra Götaland avgiftsfri vaccination mot pandemisk influensa. Regionfullmäktige fattar slutgiltigt beslut den 8 september.

Ett antal tillämpningsfrågor kring den nya influensan kommer att återföras till HSU den 9 september för beslut.

Pressmeddelande från: Västra Götalandsregionen