Artikeln publicerad: 090826
Den andra Helikopter 14 på svensk mark



Två stycken Helikopter 14 finns nu i Sverige. Efter prov vid FMVs testcenter i Linköping ska dessa överlämnas till Försvarsmakten.

Den andra Helikopter 14 landar i Linköping i augusti 2009 efter hemflygning från tillverkaren NHI i Frankrike. Foto: Niklas Granlund.
FMV tog härom veckan emot helikoptern med nummer 44 hos leverantören, NH Industries i Frankrike. Leveranskontrollen gjordes i ett nära samarbete mellan FMV och Försvarsmakten innan hemflygningen till Linköping.

Nu väntar prov vid FMVs testcenter och inom ett kvartal ska två helikoptrar med basutrustning överlämnas till Försvarsmakten där de kommer att användas för utbildning.

Helikopter 14-projektet är den svenska delen i ett internationellt samarbetsprojekt med syfte att anskaffa en gemensam helikopterplattform till Sverige, Norge och Finland.

När Danmark lämnade det helnordiska samarbetet sommaren 2001 tecknade Sverige kontrakt med NHI (Nato Helicopter Industries) på 18 helikoptrar med option på ytterligare 7.

Helikopter 14 är en medeltung helikopter med mark- och sjöoperativa förmågor vilket innebär trupptransport, räddning och ubåtsjakt.

Läs mer om Hkp 14-projektet

Pressmeddelande från: FMV