Artikeln publicerad: 090825
Låt inte barnen betala krisen

Idag firas Skolans Dag runt om i landet. I samband med det presenterar Lärarförbundet en undersökning som visar en kraftig minskning av antalet lediga lärartjänster under maj-juli jämfört med föregående år.

– Undersökningen visar ett fullständigt ras där inte ens hälften så många tjänster har utannonserats inför det nya läsåret som föregående år, framhåller Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén. Det betyder att kommunerna nu drar in lärartjänster bl.a. genom att inte anställa vikarier. På det här sättet kan vi visa omfattningen av de ”tysta varslen” och de stora mörkertal det finns i de kommunala nedskärningarna. Det är barn och ungdomar som får betala notan när skolan tvingas spara.

Av undersökningen framgår att alla regioner drabbas och att krisen nu nått storstäderna med full kraft.

– När regeringen just nu förhandlar inför höstbudgeten om hur mycket som ska gå till kommunsektorn är detta en viktig signal om allvaret i situationen. Nu kräver hela Skolsverige resurser för att kommunerna ska kunna stoppa nedskärningarna i skolan. Om inte nedskärningarna stoppas riskerar 2010 att bli ett nattsvart år för skolan. Låt inte barnen betala krisen, avslutar Eva-Lis Sirén.

Pressmeddelande från: Lärarförbundet