Artikeln publicerad: 090825
2 timmar tv om "200 år utan krig"

Den 17 september sänds "Tema: 200 år utan krig" kl 19:30 i SVT2 (första halvtimmen sänds i SVT2, resterande 1,5 timme fortsätter kl 20.00 i Kunskapskanalen).

År 1809 bröts mer än 600 år av riksgemenskap mellan Sverige och Finland som ett resultat av krig och nya gränsdragningar. Det blev startpunkten för bägge ländernas utveckling till dagens demokratiska samhällen. Förhållandet mellan länderna är fortfarande nära, inte minst sedan det gemensamma inträdet i EU.

I programmet uppmärksammar vi projektet Märkesåret 1809 - en gemensam satsning från Sveriges och Finlands regeringar. Syftet med projektet är att lära av historien men även att blicka framåt. Det satsas stort inom kultur, forskning och politik, länderna kommer exempelvis att ha sitt första gemensamma regeringsmöte någonsin.

Vi diskuterar hur Sveriges respektive Finlands identitet har påverkats av historien. Hur skiljer vi oss och på vilka sätt är vi lika?

Dessutom behandlar vi Sveriges säkerhetspolitik. Hur har vi agerat genom historien och hur ska vi handla i framtiden?

Per Unckel, ordförande för exekutivgruppen, representerar Märkesåret 1809. Aleksander Gabelic, ordförande för svenska FN-förbundet, pratar om fred. Lena Hjelm-Wallén, före detta utrikesminister, berättar om hur det såg ut när hon var utrikesminister. Kerstin Asp-Johnsson, före detta svensk ambassadör i Finland, talar om hur svenskar och finnar ser på varandra. Anna Järvinen med band spelar live i studion, Janne Westerlund (komiker) ger sin bild av det finska respektive svenska. Medverkar gör även Stina Ekblad, skådespelare på Dramaten och Jan Eliasson, diplomat och utrikespolitiker.

Dessutom har vi flera historiker med i programmet. Martin Hårdstedt, docent vid Umeå universitet, är bisittare genom hela programmet. Nisse Villstrand, professor i nordisk historia vid Åbo akademi och Maria Sjöberg, professor i historia vid Göteborgs universitet medverkar.

Programledare är Katti Hoflin.

Pressmeddelande från: Tacoma