Artikeln publicerad: 090825
1 miljard till landstingen för kostnader för pandemin

- Regeringen avsätter 1 miljard kronor till landstingen för kostnader för pandemin. Spridningen av den nya influensan A (H1N1) utgör en extraordinär situation. Hälso- och sjukvården spelar en helt avgörande roll när det gäller att hejda en spridning av influensan. Pandemin och de planerade vaccineringarna sammanfaller med en kraftig konjunkturnedgång, vilken sätter landstingens ekonomi under ytterligare tryck. Vaccinering är den effektivaste förebyggande åtgärd som kan vidtas mot pandemisk influensa. Individen och samhället i stort vinner på att så många människor som möjligt vaccinerar sig. Det säger Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.

Det är viktigt att förberedelserna inför pandemin fortskrider. Hälso- och sjukvården behöver ha kapacitet att uppnå en hög täckningsgrad när det gäller vaccineringar. Det skyddar även de personer som inte har vaccinerats. En pandemi kommer även att ha effekter på den ordinarie hälso- och sjukvårdens verksamhet. Mot denna bakgrund i kombination med landstingens ansträngda ekonomiska situation har regeringen bedömt ett statligt tillskott om 1 miljard kronor är motiverat under innevarande år.

Staten har sedan tidigare ingått ett avtal med en vaccinproducent som säkerställer leverans av 18 miljoner doser vaccin i händelse av en pandemi och staten betalar kostnaderna förknippade med detta avtal. Landstingen ska enligt gällande ansvarsfördelning stå för kostnaderna för inköp av själva vaccinet när det levereras. Detta framgår av det avtal om leverans av vaccin och kostnader för detta som Stockolms läns landsting har ingått på alla landstings vägnar och som undertecknats av samtliga landsting. Landstingen har också ansvaret för övriga kostnader som kan uppstå i samband med vaccinering mot den nya influensan.

Pressmeddelande från: Socialdepartementet