Artikeln publicerad: 090825
Examensrätten på Högskolans lärarprogram säkrad

Högskoleverket ifrågasätter inte längre Högskolan i Skövdes rätt att utfärda lärarexamen. Högskolans arbete med att säkra kvalitén på lärarutbildningarna har därmed varit framgångsrikt.

I april 2009 lämnade Högskolan i Skövde en rapport till Högskoleverket. Där meddelade lärosätet vilka åtgärder som hade gjorts för att förbättra kvalitén på Högskolans lärarutbildningar. Det är resultatet av dessa åtgärder som gör att Högskoleverket idag har beslutat att inte längre ifrågasätta Högskolans rätt att utfärda lärarexamen.

- Nu kan vi titta framåt och fortsätt att utveckla lärarutbildningen för att den ska uppfylla de krav som kommer att ställas på framtidens lärare, säger Högskolans rektor Leif Larsson.

I sitt beslut konstaterar Högskoleverket bland annat:

  • att andelen disputerade lärare på lärarutbildningen har ökat från 24 till 34,5 procent.
  • att Högskolan inte längre antar studenter till lärarutbildning för grundskolans senare år och gymnasiet. Detta skapar nya förutsättningar för en tydlig profilering.
  • att en översyn av kursplanerna inom centrala kunskapsområden för blivande lärare har genomförts.
  • att organisationen kring examensarbetena har förbättrats.

Arbetet med att säkra kvalitén på lärarutbildningen har varit tufft. Högskolan har arbetat systematiskt och många medarbetare har varit engagerade.

- Det är oerhört skönt att få en bekräftelse på att vi har arbetat i rätt riktning, säger Högskolans vicerektor Anita Mattson.

Det var vid en utvärdering 2008 som Högskolan i Skövde fick examensrätten på lärarprogrammen ifrågasatt. Denna utvärdering hade granskat situationen på utbildningarna under perioden 2004-2007.

Pressmeddelande från: Högskolan i Skövde