Artikeln publicerad: 090821
Samoa inför vänstertrafik!



Den självständiga öriket Samoa, mellan Hawaii och Australien, har beslutat att återgå till det brittiska systemet med vänstertrafik, meddelar söderhavsexperten Tour Pacific i Helsingborg.

Måndagen den 7 september kl 06.00 på morgonen sker sidbytet och för att ge samoanerna lite tid att vänja sig så har landet infört två dagars ledighet under måndagen och tisdagen då alla verksamheter håller stängt.

- De flesta länder i södra Stilla havet har vänstertrafik och Samoas beslut att byta till vänstertrafik är bl a för att underlätta för turister från Australien och Nya Zeeland, säger Lars Jönsson, vd på Tour Pacific.

Beslutet är inte populärt bland delar av lokalbefolkningen och en protestgrupp har skapats; "People Against Switching Sides". Man ser förändringen som dyr och onödig. Myndigheterna hoppas på att kunna importera billigare bilar från Australien och Nya Zeeland.

Endast den forna franska kolonin Tahiti (fd Franska Polynesien) har högertrafik medan länder som Australien, Nya Zeeland, Tonga, Fiji och Cooköarna har vänstertrafik, ett arv från den engelska kolonialtiden.

Amerikanska Samoa som är en del av USA har kvar högertrafiken.

Pressmeddelande från: Tour Pacific