Artikeln publicerad: 090821
Svenska volontärer skapar världens största släktforskningsregister på nätet

400 miljoner namn från svenska kyrkouppteckningar

FamilySearch och Svensk arkivinformation (SVAR), en avdelning inom Riksarkivet, tillkännagav i dag det hittills största indexeringsinitiativet på Internet. De två grupperna avslöjade planer på att engagera svenska volontärer i hela världen för att skapa ett sökbart, avgiftsfritt register på nätet med Sveriges historiska kyrkouppteckningar - 200 års nedtecknad svensk historia som den dokumenterats i kyrkoböckerna - bestående av 400 miljoner namn.

År 1608 bad Sveriges ärkebiskop sina präster att börja föra uppteckningar av alla Sveriges invånares födsel, dop, vigsel och begravning. År 1686 genomfördes regelbundna husförhör i varje socken. Kyrkouppteckningarna (som ofta kallas husförhörslängder eller kyrkoböcker) täcker två århundraden och skildrar viktiga händelser för omkring 418 miljoner människor som flyttade in och ut ur socknarna.

"Kyrkouppteckningarna är en nyckelkälla för släktforskare som söker efter svenska förfäder eftersom nästan alla som har bott i Sverige har nedtecknats i en kyrkobok", säger David Rencher, genealogisk chef inom FamilySearch. "Utmaningen är nu att göra de här uppteckningarna, som är nedtecknade på svenska, tillgängliga för släktforskare över hela världen", menar Rencher.

Registret kommer att revolutionera släktforskningsarbete

"Vi är mycket nöjda med det utmärkta samarbetet vi har haft mellan FamilySearch och Riksarkivet i många år när det gäller mikrofilmning och skanning av svenska kyrkouppteckningar. Nu ska vi skapa ett register som kommer att revolutionera släktforskningsarbetet i Sverige. Det blir så mycket lättare att hitta och läsa om ens förfäder på nätet i de miljontals skannade uppteckningarna och det kommer att locka många nybörjare i alla åldrar", säger Anders Nordström, chef för SVAR. "För den akademiske forskaren innebär registret helt nya möjligheter. Det gör det möjligt att forska inom discipliner på mikronivå, något som inte har varit möjligt förrän nu", tillägger Nordström.

Det sätt som svenskar har fört vidare sitt släktnamn på under århundradenas lopp är en annan anledning till att indexeringsinitiativet är så viktigt för släktforskare. "Tänk dig att du bor i ett svenskt samhälle för 200 år sedan och att tio av hundra personer har samma för- och efternamn som du. Så liten var namnpoolen i Skandinavien", säger Jeff Svare, specialist inom FamilySearch's skandinaviska samling.

Om du hette Anders Andersson så kunde din far ha hetat Anders. Din bror kunde också ha hetat Anders, liksom din farbror. För att kunna skilja på vilken Anders Andersson man menade lade byns invånare till namnet på gården (bostaden) där personen bodde. "Annars hamnar ens förfader i en dimma av personer med samma namn när man försöker söka efter Anders Andersson i dag, och man vet inte vilka de är utan mer information", tillägger Svare. I FamilySearch-registret finns gårdens eller bostadens namn med i varje persons uppteckning. Den informationen har excerperats för att hjälpa släktforskare hitta sina svenska förfäder.

Svenska volontärer kommer skapa gratis register

Målet är att engagera det svenska samhället i skapandet av ett sökbart, gratis register på Internet av svenska kyrkouppteckningar. När registret är klart blir det den främsta sökvägen till informationen i Sveriges historiska kyrkoböcker. Det avgiftsfria registret har länkar till bilder av de ursprungliga uppteckningarna som Svensk arkivinformation (SVAR) står för. Förutom det avgiftsfria registret som görs tillgängligt kan SVAR ta en symbolisk summa för allmänna besökare som vill titta på eller skriva ut bilderna.

FamilySearch - världsledande på nätbaserade släktforskningsregister

FamilySearch är ledande i världen när det gäller släktforskningsregister på nätet. Organisationen skapade ett eget nätbaserat registerprogram 2008 och tiotusentals volontärer har nyligen hjälpt FamilySearch uppnå en viktig milstolpe genom att ha registrerat 250 miljoner namn. Inom FamilySearch pågår sextiofem indexeringsprojekt för närvarande.

För just det här projektet skapar FamilySearch digitala bilder av de svenska kyrkouppteckningar som SVAR tillhandahållit. Volontärer över hela världen använder sedan FamilySearch's webb-baserade indexeringsverktyg för att titta på bilderna och bara excerpera den önskade informationen från bilden. Datan bearbetas sedan och publiceras på nätet i sökbara register som är länkade till de digitala bilderna.

Vad krävs för att bli volontär?

Volontärerna behöver bara ha tillgång till Internet och kunna läsa svenska för att bidra till den här historiska insatsen. En unik process för kvalitetskontroll tillförsäkrar ett högst korrekt färdigt register. Uppgifterna från varje dokument skrivs in av två olika registrerare, oavsett var de befinner sig i världen. Alla olikheter i de två uppteckningarna skickas sedan vidare till en tredje volontär - en medlare - som gör eventuella korrigeringar mellan de båda tolkningarna.

Örebro, Uppsala och Södermanlands län först i tur

Projektet inleds med uppteckningar från Örebro, Uppsala och Södermanlands län. Indexeringen startas med det tidigast tillgängliga året för varje socken och fortsätter till och med 1860. Det tar en volontär omkring 30 till 40 minuter att registrera en typisk "bunt" (en grupp uppteckningar) som laddats ner. Indexeringsprogrammet har inbyggd handledning och hjälpmedel. Alla som är intresserade av att bli volontär för projektet med svenska kyrkouppteckningar kan anmäla sig på indexing.familysearch.org

Pressmeddelande från: Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga