Artikeln publicerad: 090821
En bra svampbok kan rädda liv

Svampexperten Pelle Holmberg varnar för att våra tre dödligaste svampar har synts runt om i landet. Den toppiga giftspindelskivlingen, den vita flugsvampen och den lömska flugsvampen är på sina håll vanligare i år än andra år.

Det viktigaste rådet till alla svampplockare, nybörjare som vana - är att alla bör ha en riktigt bra svampbok med sig ut.

Nya svampboken och Lilla svampboken innehåller de bästa och mest detaljerade svampbilderna samt utförlig information om matsvamparna och deras förväxlingssvampar, och är skrivna av Sveriges ledande svampexperter.

Här presenteras förväxlingssvampar och giftiga svampar med en tydlighet som ger råg i ryggen till den som är osäker i svampdjungeln. Fotografierna visar hur man bäst skiljer de giftiga svamparna från de matsvampar de liknar.

Det rika bildmaterialet består av inte mindre än 400 färgfoton, både miljöbilder och ateljébilder som visar svamparna i alla vinklar, även i genomskärning. Vi får veta var i Sverige och i vilka marker som svamparna växer och hur de bäst kan tillagas och konserveras.

Pelle Holmberg och Hans Marklund är biologer och pedagoger som länge arbetat med att sprida kunskaper om svamp.

Pressmeddelande från: Norstedts