Artikeln publicerad: 090821
Stort intresse för björnjakt



Fredagen den 21 augusti startar björnjakten och inför årets jakt har de flesta björnjägare tagit Björnpasset - ett frivilligt skjutprov och information om björn och björnjakt. I år har Naturvårdsverket tillåtit skyddsjakt på 243 björnar i sju län vilket är 10 björnar mer än i fjol.*

Inför årets jakt har ett femtontal skickliga björneftersöksekipage specialutbildats i samarbete med Skandinaviska björnprojektet och Viltskadecenter. - Vi har säkert världens bästa björnspårare, säger Daniel Ligné, bitr. riksjaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet. Listan över tillgängliga ekipage finns på www.jagareforbundet.se. Där kan man också följa björnjakten, vilket brukar vara en av hemsidans mest lästa nyheter.

Förra årets björnjakt avlöpte mycket väl då 195 av de tilldelade 233 sköts.- Den svenska björnjägaren är väl förberedd, säger Gunnar Glöersen, rovdjursexpert. För den som vill jaga björn krävssärskild träning ochBjörnpasset har i detta sammanhang blivit en succé. Björnpasset är frivilligt och innehåller både skjutprov och samlad information för björnjägare

Dessutom har Jägareförbundet tillsammans med Länsstyrelsen genomfört många informationsmöten om björnjakt. Och det kan behövas, för det björnbeslut som Naturvårdsverket har sammanställt är ett rejält regelverk på många sidor.

Totalt är den svenska björnstammen uppe i 3200 björnar vilket är mer än någonsin i modern tid i Sverige. Se även Skandinaviska björnprojektets mätningar.

*Årets tilldelning: Värmlands län 2 björnar, Dalarnas län 35, Gävleborgs län 35 (+5), Västernorrlands län 22 (+4), Jämtlands län 70, Västerbottens län 24, samt Norrbottens län 55 (+1) björnar. Jakten avslutas när kvoten för länet eller delar av länet är fylld. Sista slutdatum är 15 oktober.

Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet