Artikeln publicerad: 090820
Pratstund med UFO iakttagare



Hällekis-Kuriren publicerade förra hösten och i våras två artiklar om en omtalad händelse på Kinnekulle för 35 år sedan, närmare bestämt den 12 augusti 1974, artiklarna var "Ett UFO-besök på Kinnekulle" och "Nytt vittnesmål om UFO-observation på Kinnekulle under 70-talet". Under resans gång har man fått insikt i att när det gäller detta fenomen så finns det två läger där ena sidan bestämt hävdar att det man såg var någon form av oidentifierad farkost medan den andra sidan är helt övertygad om att det var planeten Jupiter.

Dessa olika läger verkar vara helt oförenliga och brinner verkligen för sina egna åsikter, när man läser om händelsen som kallas "Kinnekulleaffären" i olika debattforum på Internet upptäcker man ganska snart att tongångarna stundtals är rätt hårda med beskyllningar haglar åt bägge håll.

I maj togs händelsen även upp i Radio Skaraborg (Lyssna på programmet här och här) där bl.a. en polis som varit på plats berättade om sina iakttagelser på Kinnekulles topp den aktuella dagen. För en tid sedan fanns även en artikel i NLT om samma ämne.

En tid efter att Hällekis-Kurirens andra artikel publicerats kom några märklig mail och telefonsamtal till redaktionen, dessa gick i stort ut på att händelsen inte var något att skriva om så här långt efteråt och att det fenomen som sågs den gången var helt utrett och att det rörde sig om planeten Jupiter. Det som var lite märkligt var att mailen inte kunde knyts till någon speciell person och mannen som ringde hade skyddat nummer och ville absolut inte uppge sitt namn och verkade dessutom en aning irriterad över att artikeln skrivits.

Hade inte dessa mail och telefonsamtal kommit så hade nog saken varit utagerad så här dags för Hällekis-Kuriren, men som reporter väcker ju detta en hel del nyfikenhet, vad är det som egentligen engagerar och i vissa fall upprör folk så här långt efteråt, och inom vissa kretsar fortfarande verkar vara ett infekterat ämne.

Helt oförberedd och överraskande fick jag idag på förmiddagen besök av den man som då var handelsresande och en av de första på plats uppe på Kinnekulle den aktuella kvällen och såg fenomenet och även rapporterade om sina iakttagelser till polisen.

Mannen, Sven.Erik Asklund, var i dag tillsammans med Henry Svensson från Mariestad var på besök på Kinnekulle för att besöka platserna för den omtalade händelsen. Asklund som ansetts vara den som dragit igång hela affären med UFO observationen har ju av vissa utpekats som lite av en trosivrare när det gäller detta ämne. Men den man jag fick en alldeles kort pratstund med var en ytterst saklig och sansad person som på ett mycket resonabelt sätt berättade delar av händelsen som han upplevde den utan att skena iväg i fantastiska förklaringar eller spekulationer.

Han var inte alls den person man kunde föreställa sig när man läser det som skrivits på Nätet utan gav istället ett mycket pålitligt intryck och var på inga sätt gåpåaraktig utan snarare måttfull och verklighetssinnad. Tyvärr var tiden för knapp för ett ingående samtal vilket säkert hade varit mycket intressant men den åttasidiga rapport som Asklund skrev om händelsen skulle sändas till redaktionen, vilket kanske ger ytterligare en aspekt på händelsen.

Redaktörens egna funderingar

Vad det än var som sågs på himlen över Kinnekulle den kvällen så ställer jag mig själv tvivlande till att över 25 personer, varav ett antal poliser, i flera timmar står och tittar på en planet. I mina ögon är en planet är en liten prick på himlavalvet och torde knappast ha förväxlats med någonting annat, vare sig man tittar på den med eller utan en vanlig kikare. Vad det var för fenomen alla dessa personer såg låter jag vara osagt då jag inte själv var på plats och kunde skapa mig en egen uppfattning. Bilder på det man såg lär säkert finnas i gömmorna hos några personer, att få ta del av dessa och jämföra vore troligen ytterst intressant. Dagarna efter händelsen skrevs en hel del i media om det inträffade och man spekulerade vilt om vad det kunde vara man sett, allt ifrån väderballonger, luftballong, zeppelinare, UFO och Jupiter m.m. Allt detta har sen under åren debatterats och spekulerats i men kan det möjligen finnas någon annan förklaring på det man såg.

För ett antal år sedan jagade flygvapnet i ett europeiskt land ljusprickar i luftrummet, inget syntes på radarn och helt plötsligt försvann ljusfenomenen, UFO verkade vara den närmast troliga förklaringen. Dessa fenomen uppträdde vid ett flertal tillfällen och man var ytterst frustrerad över att inte kunna lösa gåtan. Förklaring till dessa händelser kom långt efteråt då det avslöjades att tekniken med stealthplan (plan som nästan helt är osynliga för radar) hade uppfunnits och troligen testats i luftrummet utan landets vetskap. Vad jag vill säga med detta är att trotts så lång tid har gått sen händelsen på Kinnekulle kan det finnas en förklaring som en dag kommer att avslöjas.