Artikeln publicerad: 090817
Sms-tjänsten "Vem äger fordonet?" öppnas igen med nytt nummer

Från och med 1 september 2009 är Transportstyrelsens sms-tjänst "Vem äger fordonet?" åter i bruk. Tjänsten kommer då att vara avgiftsbelagd och kosta 3 kronor per skickat sms. Allt kommer att fungera på samma sätt som tidigare. Den enda skillnaden är att tjänsten har ett nytt nummer - 72503.

– Det känns positivt att vi snabbt har hittat en lösning som möjliggör en återstart. Vi vet att tjänsten är efterfrågad hos allmänheten, säger Birger Höök, direktör för Trafikregistret inom Transportstyrelsen.

Tjänsten innebär att ett registreringsnummer skickas via sms till numret 72503. En kort stund därefter får avsändaren ett svars-sms med information om det fordon som har det aktuella registreringsnumret.

Vägtrafikregistret innehåller stora mängder med fordonsinformation som är tillgänglig via olika typer av tjänster. Sms-tjänsten infördes 2004 som en kompletterande tjänst som gör en begränsad mängd fordonsdata tillgänglig via mobiltelefon. Sms-tjänsten blev snabbt en mycket populär tjänst bland allmänheten. Under 2008 gjordes cirka 11,5 miljoner förfrågningar. Den 1 juli 2009 stängdes tjänsten ner på grund av besparingsskäl. När tjänsten nu åter öppnar kostar en förfrågan 3 kronor. Intäkterna kommer att täcka Transportstyrelsens kostnader för tjänsten.

– Sms-tjänsten öppnas igen 1 september. Man kan även få information om fordon via internet och telefon, kommenterar Pia Öberg, chef för Trafikregistrets kundtjänst.

Fakta:
Fordonsinformation ur vägtrafikregistret går att få även via dessa tjänster:

  • Sök uppgifter om annat fordon (via Internet)
    Tjänsten visar fordonsuppgifter för ett visst fordon - för att få ägaruppgifter måste du i vissa fall ange ett faxnummer dit de kan skickas.
  • Transportstyrelsens servicetelefon 0771-25 25 25 (via fax)
    Via tjänsten går det att få fordonsuppgifter mottagna via fax. Exempel på uppgifter är fordonsägare, om skatten är betald och om fordonet är besiktat.
  • Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor 0771-14 15 16 (uppläst information i telefon)
    Telefonen är röststyrd. För att nå den automatiska tjänsten, kan du säga "ägaruppgifter" och blir då kopplad dit. Exempel på uppgifter är fordonsägare, om skatten är betald och om fordonet är besiktat.

Pressmeddelande från: Transportstyrelsen