Artikeln publicerad: 090817
Lysande utsikter för festivaldebutanten från Götene



Över 10,000 människor vallfärdade under fem dagar till medeltidsparken Medeltidens Värld i Götene. Den 12-16 augusti 2009 var parken nämligen hem för debutanten Arnfestivalen, vars koncept var att blanda de roligaste aktiviteterna från medeltiden med de bästa artisterna från nutiden.

Under festivalens fem dagar hann vi bland annat med att sjunga allsång till Tomas Ledin, kramas till tonerna av Bo Kaspers Orkester, disco-dansa till Alcazar, röja runt till Jerry Williams och hoppa ikapp till Ulf Lundell. Och trots att Götene var ömsom soligt och ömsom regnigt, så genomsyrades parken av värme från både personal, besökare och arrangörer.

Då festivalen haft olika pass för dag och kväll har publiken blivit extremt blandad, vilket uppskattats av samtliga besökare. Det blir inte som mainstream-Hultsfred eller obskyra Arvika; istället står glädje och vänlighet ut som passande epitet. Frasen "det finns något för alla" känns sliten, men kunde faktiskt inte passa bättre in här. Att barnen själva kan leka i hinderbanan eller sitta och pyssla med hantverk medan föräldrar har kunnat njuta av grillat vildsvin i öltälten, blir för båda parter en lyx man inte ofta förunnas.

Medeltidsfestival 2.0

Något annat som gör att Arnfestivalen står ut lite extra är dess moderna sätt att marknadsföra sig på. Festivalens PR-team kallar det marknadsföring 2.0. Detta innebär att man använder sig mycket av sociala medier, såsom Facebook, Twitter och Youtube. Går man in på hemsidan kan man bland annat livechatta med festivalens pressavdelning, som svarar på frågor och pratar med hemsidans besökare. Hemsidan jobbar med föränderligt material och lever från minut till minut.

- Vi har gjort enklast möjliga lösning och öppnat upp kommunikationen helt och hållet, säger Joel Dahlquist som är strateg på byrån Raisanen Creative. Tillsammans med copywritern Jonna Mayer och designbyrån Lundgren&Lindqvist ingår han i ungt team som från scratch byggt hela konceptet.

En snabb titt på festivalens online-statistik talar för sig själv - strategin fungerar.

- När man har kort tid på sig att marknadsföra ett projekt som detta, så passar sociala medier perfekt. Det går snabbt, kostar inte särskilt mycket och gör att vi kommer närmare vår målgrupp, säger Jonna Mayer.

Som tur är så är det inte bara online som festivalen får besökare; tillströmningen av folk till parken ökar successivt från onsdag förmiddag till lördag kväll.

Live Nation ser fram emot fortsättningen

När festivalen är inne på sin femte och sista dag får vi chansen att prata med sverigechefen för LiveNation, Michael Henriksson, som står för festivalens artist- och teknikproduktion. Michael är mycket imponerad över hur man på så kort tid lyckats sätta Arnfestivalen och Götene på kartan.

- Jag har varit med och sett början på festivalsuccéer som PDOL och Lollipop, och kan säga att Arnfestivalen har mycket bra förutsättningar för framtiden. Både artister och besökare har haft en väldigt trevlig festival. Området är trivsamt och välstrukturerat med sköna restauranger i närhet till arenan, som känns homogen och tight, säger Michael Henriksson.
- Festivalen har dessutom ett perfekt läge vid E20, med alla kringliggande städer som Skara, Lidköping och Mariestad. Nästa år när Törebodafestivalen inte körs så tror jag Arnfestivalen kommer locka till sig en ännu större publik. Både festivalgeneralen Olle Lundquist och VD:n Robert Jonsson har gjort ett extremt bra jobb, säger Henriksson.

Hultsfredsgrundaren imponerad

Bland festivalens besökare hittar vi även av Håkan Waxegård, som är grundare av bland annat Hultsfredsfestivalen, Lollipop och Kalasturnen. Även Håkan fick ett mycket positivt intryck av Arnfestivalen:

- Festivalen överträffade alla mina förväntningar; bra konserter, schysst område och skön stämning. För att vara första året, så var det fantastiskt bra arrangerat. Ser fram emot nästa år med än fler scener, band och kringaktiviteter.

När Arnfestivalen packar ihop sig på söndagskvällen står medeltidsparken fortfarande kvar. Men festivalyran har försvunnit. Gycklarna, munkarna och bondflickorna som rundar av sina skift ser lite utmattade ut.

- Även om det kanske är lite skönt att ta en paus från rockkonserter och doften av grillat vildsvin ett tag, så vet jag att jag snart kommer börja längta tills nästa år, säger en trött riddare.

Pressmeddelande från: Medeltidens Värld