Artikeln publicerad: 090814
Regeringens satsning på klimatsmart träbyggande – ett historiskt beslut

Regeringens beslut om att anslå 5, 5 miljoner kronor till projektet Trästad 2012 välkomnas av alla förespråkare av industriella, moderna, klimatneutrala träbaserade byggsystem. I Trästadsprojektet samarbetar Västerbottens, Dalarnas, Kronobergs och Västra Götalands län med hittills 17 kommuner.
—Beslutet betyder att vi nu har en nationell satsning på att utveckla byggandet i Sverige så att även denna sektor kan präglas av hållbarhet och rationalitet. Det säger Chris Heister, ordförande i Trästad 2012, och tillika landshövding i Västerbotten.

—Regeringens ställningstagande för klimatneutrala träbaserade bygglösningar utgör en historisk händelse inom byggandet i Sverige säger Nicklas Svensson, chef för Sveriges Träbyggnadskansli. Han fortsätter: —Redan i dag uppförs femvånings bostadshus för inflyttning 10-12 veckor ovan grund. Detta är det mest moderna byggsätt som Europa kan uppvisa i dag.

Trästad 2012 är en satsning med klimat och rationellt byggande i fokus anpassat till den Hållbara staden. Projektet är en förstärkning av och en naturlig fortsättning av den Nationella träbyggnadsstrategin, som under perioden 2005–2008 verkat för ökat modernt träbyggande. Genom projektet tar kommunerna vid och kan utveckla angelägna områden för det framtida träbyggandet, exempelvis arkitektur, teknik och inte minst affärsmodeller.

Satsningen ska också tjäna som en inspirationskälla för lokala byggare, arkitekter, planerare och politiker att utveckla planer och arkitektur som inte har någon motsvarighet i landets tidigare byggnadshistoria. Syftet är att utveckla svensk kompetens och teknik, och på sikt skapa en europeisk och global marknad för modern industriell träbyggnadsteknik.

Pressmeddelande från: Sveriges Träbyggnadskansli