Artikeln publicerad: 090814
Havsörnar trivs i Värmland

Länsstyrelsen Värmland kan, efter en nyligen genomförd inventering av havsörnar, konstatera att vi i år har minst nio par i Värmland, vilket är tre fler än 2008. Inventering av havsörn genomförs årligen som ett led i länets arbete med uppföljning av miljömålen och tillståndet i naturreservaten, samt som en del av det nationella åtgärdsprogram för havsörn som fastställts av Naturvårdsverket.

Sju av havsörnsparen finns ute i Vänerns skärgård; tre par i Kristinehamns kommun, två i Karlstad och två i Säffle. Nytt för i år är etablering av två nya yngre par utanför Vänern. De yngre paren finns i Säffle respektive Kils kommun.

- Av de sju paren i Vänern har fem lyckats med sin häckning och de fem häckningarna har resulterat i sammanlagt åtta ungar, säger Johan Bohlin på Länsstyrelsen. Tre par har fått två ungar och två av paren en unge var. Vanligast är att de får en till två ungar. Häckningsresultatet för havsörnarna i Vänern är bra, och det finns inga fynd av rötägg eller döda ungar som tyder på påverkan av till exempel miljögifter.

Hot och möjligheter

Vad havsörnarna behöver för att leva och föröka sig är grunda områden med gott om byten, plus gamla grova tallar i ostörda lägen där de kan bygga sitt bo. Just brist på lämpliga boträd i bra lägen är redan idag ett problem för örnarna. Ett av paren gick inte till häckning eftersom deras bo ramlade ned under vintern. Deras bo fanns på en bra plats, men i en ung (75 år) och alltför klen tall vars grenar inte höll när snö och regn gjorde boet tungt.

- Genom att se till att Vänern håller sig frisk kan vi behålla goda förutsättningar för havsörnarna att finnas kvar i sjön. Genom att samråda och styra placeringen av olika typer av aktiviteter runt sjön, som bland annat vindkraftverk, industrier, stugbebyggelse och båthamnar kan det finnas plats för alla, säger Johan Bohlin.

Visa hänsyn

Visa alltid hänsyn i närheten av boplatser för till exempel havsörn, fiskgjuse och storlom. Om föräldrafåglarna varnar ska man alltid dra sig undan, och ge dem lugn och ro. Havsörnarnas ungar är hos de flesta paren inte flygfärdiga förrän i mitten av juli eller i början av augusti. Fram till dess är det viktigt att den som rör sig i skärgården visar hänsyn och inte uppehåller sig i närheten av deras bon.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen i Värmlands län